Un vin intens, bine structurat si rafinat, potent si bogat, profund si cald in acelasi timp, foarte pretios si iubit in intreaga lume. Asa poate fi descris vinul Primitivo di Manduria, pentru care anul 2016 a echivalat cu excelenta.
Vorbim despre unul dintre cele mai importante produse vinicole cu care se poate mandri Puglia. In ciuda alcoolemiei minime de 14%, ramane o specialitate bine tolerata, placuta ca gust si baubila.
Primitivo di Manduria – Istoric
Primitivo este un soi de struguri negri, poate cel mai faimos al Pugliei. Ca arie de cultura se concentreaza in zone cu traditie, cu precadere in imprejurimile oraselor Manduria, Sava si Lizzano, in general in provinciile Brindisi si Taranto.
Originile sale au o provenienta antica. Si trebuie cautate pe coasta dalmata, acolo unde inca se cultiva si alte varietati apropiate din punct de vedere genetic.
Din analizele de ADN, se pare ca exista asemanari evidente si cu soiul zinfaldel. Cultivat in California si-n Australia, este o varietate foarte bine vazuta, extrem de populara printre viticultori.
In ciuda terroir-ului (diferente de clima, zona geografica etc.) soiurile se aseamana, putandu-se afirma cu certitudine ca este vorba despre varietati ingemanate.
Denumirea de „primitivo” se inspira din maturarea precoce a ciorchinilor. Soiul este printre primele care se culeg deja de la sfarsitul lui august. Aspectul insa nu impiedica inzestrarea boabelor cu foarte multa… dulceata.
Insusirile plantei
Dupa ce te-am introdus in genetica plantei, vom continua cu cateva particularitati.
Desi rezulta destul de sensibil la factorii pedoclimatici, soiul de struguri Primitivo se bucura de o excelenta productivitate. Insa pentru ca rezultatele sa insemne vinuri de calitate, cu arome intense, trebuie bine controlata.
Plantele au oarecare delicatete, nefiind foarte usor de cultivat. Perioadele de seceta prelungita, dar si excesele de umezeala le fac sa sufere. La fel si temperaturile scazute de la inceputul primaverii, cand plantele intra in faza de vegetatie.
Ciorchinii sunt compacti (boabe sferice, de marime medie, lipite intre ele, cu putin spatiu sa „respire”), ceea ce-i expune la formarea mucegaiurilor.
Insa in regiunea Puglia pare-se ca soiul a gasit cele mai prielnicie conditii pentru a produce struguri perfect sanatosi, cu o calitate excelenta, numai buni pentru procesele de vinificatie.
Dintre insusirile soiului se remarca concentratia ridicata de zahar in miez. In completare, nu este mai putin relevant nici continutul de antocieni (compusi /pigmenti ce atribuie culoarea specifica) din pielita ce le acopera.
Caracteristicile organoleptice ale vinului
La o prima analiza a vinului Primitivo di Manduria, vei gasi un lichid de un rosu rubiniu intens, cu reflexe violacee.
Inaintand cu „cercetarile” si cu celelalte simturi, vei descoperi parfumul bine evidentiat al fructelor de padure si al celor rosii. In buchet isi mai fac aparitia, desi mult mai subtil, notele picante ale condimentelor.
La degustare se prezinta somptuos, catifelat, uscat si profund. Nu lipsesc aromele fructate imbietoare, ce nu ezita sa tenteze palatul. Nici textura specifica vinurilor taninoase. Dar per total, ai de-a face cu un vin armonios, bine echilibrat, cu o deosebita persistenta finala.
Insa cromatica si celelalte insusiri se schimba odata cu varsta. Daca in „tinerete” este mai degraba purpuriu, cu gustul marcat de notele fructate, pe masura ce imbatraneste, se nuanteaza in caramiziu si dezvolta un spectru tot mai extins de arome.
De obicei se tine la maturat in butoaie de stejar frantuzesc, o perioada de cel putin 8 luni.
Asocieri culinare
Tanini cat cuprinde, explozie de fructe, picanterii mediteraneene, structura bine definita, potenta alcoolica. Toate sunt caracteristici ce decoreaza perfect preparatele gastronomice cu carne, cu specialitati grase, consistente, suculente, cu gusturi decise.
Vinul este o specialitate de pus pe masa impreuna cu feluri satioase. Mixajul rezulta perfect alaturi de branzeturi maturate, carnuri la gratar, barbecue, coaste afumate, carne de vanat, fripturi savuroase, tocane aromate, rulade cu carne.
Din peisaj nu absenteaza nici asocierile cu felurite retete de paste si lasagne al forno.
Stiai ca…
Ramane unui dintre vinurile italienesti preferate pe continentul asiatic?
Explicatia este foarte simpla… Dialogheaza de minune cu retetele orientale, identificabile datorita gusturilor particulare ce pun in dificultate papilele gustative si palatul muritorilor de rand.
Dintre toate, poate primul care se distinge ramane gustul picant, despre care se stie deja ca „cere” un vin cald si catifelat, dar in acelasi timp intens, cu o structura grozava si cu o optima aciditate.
Recomandari
Daca tenteaza un pahar cu Primitivo di Manduria, nu ne ramane decat sa te invitam in magazinul vinere.ro, in sectiunea soiului de struguri Primitivo!
Optiunile disponibile sunt 2 + 1:
- Varvaglione – Papale – Primitivo di Manduria 2016;
- Varvaglione – Papale Linea Oro – Primitivo Manduria 2014;
- Varvaglione – 12 e Mezzo Fashion Edition – Primitivo del Salento 2016.
Ramane sa ne impartasesti parerile dupa degustare!