Vinuri pentru Ziua Indragostitilor – O posibila declaratie de iubire

 

Esti in cautare de vinuri pentru Ziua Indragostitilor? De aceasta data simti ca va fi momentul tau norocos? Ca iti vei da gata alesul / aleasa inimii?

Cine are motive sa celebreze dragostea, un nou inceput sau o relatie deja consolidata, se poate pregati pentru a o face cu fast, cu propuneri sofisticate sau in maniera simpla, prin cadouri din sfera traditionalului, deosebit de pretuite.

In functie de „plusurile” pe care vrei sa le evidentiezi, poti incepe cu un vin din propria colectie (corect ales) sau cu unul proaspat achizitionat. Si tot cu acest prilej, iti poti dovedi abilitatile culinare si talentul de cunoscator, facand asocierile potrivite intre preparate si vinuri.

Si pentru a ramane pe subiect…

Vinuri pentru Ziua Indragostitilor cu care nu vei da gres

Daca aceasta-ti este dorinta, mai ai timp sa-ti impresionezi partenerul / partenera cu alegerea unui cadou inspirat, pe placul sau. De ce nu, si pe placul tau… Doar si TU contezi in „ansamblu”.

Este totusi Ziua Indragostitilor. Poate fi ziua voastra, imortalizata prin amintiri speciale, in compania unei bauturi „adevarate”.

Se apropie… Si inca in dublu exemplar… In versiunea „de imprumut” si in cea „izvorata” pe batranele meleaguri mioritice… ca vinurile romanesti, zisa si Dragobete.

Pentru a nu da gres cu propuneri prea greu de gestionat, pentru a nu crea o evidenta nota discordanta intre preferintele tale si ale sale, te poti inspira din sfaturile noastre.

Dintotdeauna, vinul, indiferent de culoare, a fost considerat partener fidel, cu un rol exceptional in jocul seductiei. Priveste-l ca pe un confident sau ca pe coechipierul ce nu te lasa la greu.

Vinul provoaca si tachineaza. Iti zambeste si creeaza contexte. Poate fi senzual sau trezi ganduri imorale, mangaia si totodata corupe. Poate starni stari de maxima placere, dar si senzatii confuze, despre existenta carora nici nu stiai.

Diferenta o fac tipologiile si cantitatile servite. Despre cat vin se toarna in pahar ti-am mai vorbit, nu insa si despre vinuri pentru Ziua Indragostitilor:

Pinot Noir, pentru un act de seductie cu inclinatii romantice

Pariaza pe eleganta si finetea unui Pinot Noir, din fata caruia oricui ii este greu sa se sustraga. La nivel aromatic, descrie unul dintre cele mai sofisticate vinuri aflate in circulatie.

Buchetul delicat si foarte parfumat, cu note fructate, este omniprezent, gata sa invadeze simturile cu o pregnanta inconfundabila. Rand pe rand, inghititura dupa inghititura, prin culoare, miros si apoi prin gust, reuseste sa exploateze intreaga paleta senzoriala.

Un vin al unui producator consacrat, pentru o poveste reusita

Povestioarele functioneaza aproape in orice context, insa atata timp cat sunt la subiect, bine argumentate si interesante prin informatiile pe care le pun la dispozitia „audientei”.

Alege un nume. Poate fi un producator sau o regiune viticola cu o istorie vibranta in spate. Depinde in ce masura gasesti o corespondenta justificata intre tipul de vin si sticla propriu-zisa. Cu putina sarguinta, se poate infiripa o adevarata poveste de iubire cu VOI protagonisti.

Un vin spumant ori o sampanie, pentru a merge la sigur

Cu un vin spumant sau o sampanie, ai cele mai mari sanse sa-ti atingi obiectivele. Desigur, evita marcile de supermarket, consumabile ce-i drept, insa nu intr-o asemenea ocazie ce se doreste speciala (pentru ca este speciala).

Arunca o privire printre specialitatile categoriei. Daca stii sigur ca jumatatea ta adora spumantele, incurajeaza-i erotismul printr-un Prosecco, langa un platou cu stridii. Inca din vremurile Afroditei, specia de moluste a fost considerata printre cele mai afrodisiace alimente.

Nu doar vinuri pentru Ziua Indragostitilor… O privire de ansamblu asupra momentului…

Tema momentului poate arata asa: cadouri pentru Valentine’s Day.

Intr-adevar, cu magazinul de vinuri, ne incadram in categorie.

Dar n-o gasesti putin prea generalista? Pare ca-i lipseste rasunetul…

La o prima si ultima impresie, „vinuri pentru Ziua Indragostitilor” exprima mai multa profunzime. Esti de acord ca suna mai poetic, in asentimentul prilejului?

Sansele s-o „nimeresti” sunt de aproape 100 %. Dar nu ca „nuca-n perete”, nu ca in alte ocazii in care EL / EA s-a volatilizat (sau aproape)…

Reusitele se justifica prin organizarea unei cine romantice… Cunosti scenariul… Lumina difuza, lumanare in centrul mesei, intre pahare…

  • Nu te mai grabi sa faci o rezervare la restaurant. De regula, in 14 februarie, localurile sunt „sufocate” de „avalansa” de lume dornica sa-si faca publice sentimentele, de lume care poate prezinta carente in comportament.
  • Abtine-te sa te mai napustesti spre locuri in care tensiunea se revarsa in cascade incepand cu bucatarii (acestia fac eforturi nebanuite sa se ridice la inaltimea asteptarilor) si terminand cu ultima picatura de vin devorat in graba.
  • Organizeaza totul in privat, la tine-acasa. Sau inchiriaza o camera la hotel. Merita sa faci cateva sacrificii. Iar „cireasa de pe tort” va fi un vin bun… Sau nu, unul extraordinar de bun, „dupa chipul si asemanarea” sa.

Probabilitatile mari ca de asta data s-o nimeresti se explica si pentru ca ti-ai facut temele din timp…

  • Ti-ai ascutit instictele, ai inceput sa intuiesti bine preferintele sale…
  • La fel ca parfumurile, nici vinurile nu au toate aceeasi „amprenta”.
  • Nu oricui i se potriveste orice… Chestiune de gusturi, se poate spune…

Recomandari… ca de final…

Totusi, sa fim realisti… Si totodata sinceri… Nu toata lumea se da in vant dupa sarbatorile adoptate de la altii, precum Valentine’s Day. Posibil ca nici dupa varianta autohtona…

Insa recunoaste! Macar una dintre ele poate deveni un pretext de apropiere.

La urma urmei, in fiecare dintre noi, chiar si printre cei care se definesc „de neclintit”, „zace” o farama de romantism autentic, sincer, exprimat prin cele mai pure emotii si de ce nu, gesturi.

Cucereste-ti, asadar, jumatatea cu o sticla de vin rosu, alb sau rose! Ar putea deveni cea mai frumoasa si curata declaratie de iubire…

Alegerea vinului pentru nunta

Atunci cand vine vorba ce consumul de vin bun, nuntile si botezurile sunt pe primul loc.

Multa lume se intreaba daca exista criterii dupa care se pot orienta pentru a alege cat mai adecvat tipurile de vin pe care trebuie sa le achizitioneze, cantitatile care sa fie cat mai aproape de consumul real de vin la o nunta sau petrecere, dar si care sunt soiurile cele mai recomandate pentru astfel de evenimente.

Cum calculez cantitatea de vin pentru nunta

Circula pe interenet mai multe moduri de calcul a cantitatii de vin necesare pentru o nunta.

Una dintre metodele cel mai des utilizata este impartirea numarului de invitati la 2,15. Obtinem astfel numarul de sticle de vin de care avem nevoie la o nunta.

Pentru mai multa siguranta este bine sa mai adaugati macar 20 de sticle, chiar daca raman o sa fie ocazii in care sa se consume, dar nu veti fi in niciun caz in situatia de a ramane fara vin la cel mai placut eveniment din viata dumneavoastra.

In calculul de mai sus nu am inclus vinul spumant sau sampania, care nu trebuie sa lipseasca de la nunta.

In functie de meniul ales veti alege si vinul pe care o sa-l serviti invitatilor. Este bine sa respectam niste reguli de baza: pentru carne rosie folosim vin rosu iar pentru carne de pui sau peste, vinurile albe sunt cele care se potrivesc cel mai bine.

Chiar daca pare ca nu are legatura cu alegerea vinului, este bine de stiut ca sunt cateva regului ce se aplica in functie de perioada din an in care are loc nunta.

Iarna si in perioadele mai reci se alege cu precadere vinul rosu, in timp ce vara si in perioadele calde se alege un vin alb sau roze.

In cazul in care va ganditi sa oferiti invitatilor cadou o sticla de vin, impartiti numarul de invitati la 1,5 si obtineti o medie a familiilor invitate la nunta. In cazul in care stiti numarul exact, calculul este mai simplu.

Ce soiuri de vin aleg pentru nunta

Asa cum am mentionat anterior, alegera soiurilor de vin pentru nunta este strict legata de ceea ce veti avea pe masa la nunta, mai exact de felurile de mancare servite nuntasilor.

Daca nu sunteti un cunoscator in materie de vinuri, cea mai simpla alegere in ceea ce priveste viul rosu o reprezinta una dintre variantele: Cabernet Sauvignon, Merlot sau Pinot Noir. Cu acestea nu dati gres niciodata.

Daca trebuie sa alegeti un soi de vin alb, incercati sa va decideti si sa alegeti dintre Chardonnay, Sauvignon Blanc sau Riesling.

Evident ca puteti incerca si un mix intre ele, atat la cele rosii cat si la vinurile albe, mai ales daca vreti sa oferiti alternative si satisfactie nuntasilor.

Evitati vinurile de masa, ele nu sunt potrivite pentru o nunta, sau in oricare alta ocazie festiva. Nu venim la nunta sa consumam mult vin, ci sa ne distram si sa ne simtim bine si evident sa le fim aproape tinerilor insuratei cu aceasta ocazie unica din viata lor.

Avand in vedere ca la o cantitate insemnata de vin veti primi cu siguranta reducedri de la comercianti, nu va ganditi prea mult la costuri, ele sunt mici in comparatie cu restul cheltuielilor de la o nunta.

In speranta ca v-am oferit un minim de infiormatie dupa care sa va ghidati in alegerea vinului pentru nunta, va invitam sa ne mai vizitati site-ul si sa alegeti din magazinul nostru online vinuri pentru diferite ocazii.

Mirilor le uram mult succes in viata si „casa de piatra”.

Vinuri italienesti la Casa Alba – Familia Trump bea Primitivo, o specialitate de top, originara din regiunea viticola Puglia

In mod surprinzator, la Casa Alba se consuma vinuri italienesti. Preferintele „locatarilor” se indreapta spre calitatea europeana, mai exact spre Primitivo, una dintre specialitatile de prestigiu, extrem de apreciate in toata lumea.

Familiei Presedintelui SUA ii plac bauturile fine, de clasa, cu o indelungata traditie. Este vorba despre vinurile provenite din regiunea viticola Puglia, o „autoritate” in domeniu.

Cum s-a ajuns la vinuri italienesti?

Chiar daca despre cel de-al 45-lea cap de stat american se spune ca ar fi abstinent in ce priveste alcoolul (este o alegere de viata), „orientarile” rudelor si apropiatilor sunt clare.

Fara dubii, se axeaza pe Primitivo, un vin deosebit de apreciat de catre cunoscatorii din intreaga lume.

Stirea ajunge si la urechile noastre tocmai de dincolo de Ocean, mai precis de la cea mai importanta institutie, Casa Alba. Pentru ca de acolo a pornit „comanda” celor peste 700 de cutii cu vin, fiecare a cate 6 exemplare, pentru un total de 4320 sticle.
„Ordinul” de achizitie a avut ca destinatie ferma viticola Chiaromonte, amplasata in localitatea Acquaviva delle Fonti, un orasel in provincia Bari.

Potrivit proprietarului, intreprinzatorul Nicola Chiaromonte (acesta il are ca asociat pe Paolo Montanaro), „liantul” care a servit de legatura intre Casa Alba si Puglia nu a fost Ivanka Trump.

Totusi, dubii au existat, intrucat in anul 2015, fiica presedintelui si-a petrecut vacanta de vara chiar in zona mentionata. Insa se pare ca este o pura coincidenta, nimic mai mult.

In schimb, exista certitudinea ca „vinovata” de comanda atat de „consistenta” si cu o „destinatie” atat de insemnata a fost un eveniment organizat la Los Angeles chiar de catre importatorul american.

Este vorba despre o serata de degustare, printre cumparatori numarandu-se si un detasat al Casei Albe. Drept urmare, o zi mai tarziu, a sosit si solicitarea de expeditie cu directia 1600, Pennsylvania Avenue NW, Washington.

In ce a constat comanda de vinuri italienesti?

Din cramele Chiaromonte au pornit catre rezidenta prezidentiala 2 tipologii de vinuri, complet diferite ca structura si complexitate, fiecare remarcandu-se prin cateva insusiri pretioase.

Este vorba despre Mascherone, Primitivo IGT Puglia si Muro Sant’Angelo Contrada Barbatto, Primitivo Doc Gioia del Colle.

Mascherone este un vin simplu, provenit din plante tinere ca varsta. Produs in anul 2016, nu necesita „imbatranirea”. Contine putin alcool (abia 13,5 %), fiind bine tolerat de aproape oricine si se poate combina cu o multime de preparate gastronomice.

„Partenerul” sau de calatorie spre noul continent este „varul” apropiat al vinului Primitivo Manduria. O specialitate de vita nobila, reprezinta o adevarata bijuterie pentru familia Chiaromonte si podgoria cu acelasi nume.

Practic, a intrat in istoria locurilor, fiind obtinut din plantatii mature, cu varsta de circa 80 de ani. Din descrierea proprietarului, rezulta un vin rosu cu alcoolemia de aproape 17 grade, plin de caracter, premiat si foarte bine cotat pe piata.

Livrarea a adus un enorm avantaj producatorului italian, si anume 50.000 de euro incasari. Insa „cireasa de pe tort” consta intr-o campanie publicitara la nivel mondial, imposibil de cuantificat ca beneficii viitoare si absolut… gratuita.

Despre firma viticola Chiaromonte

Firma viticola are deja o traditie de 4 generatii pe piata producatorilor de vinuri italienesti. Insa istoria podgoriei incepe in urma cu aproape 2 secole, in anul 1826, la scurt timp dupa recunoasterea oficiala a soiului de struguri Primitivo.

La inceput a intruchipat doar o mica firma de familie, cu abia cateva hectare de teren agricol. De-a lungul deceniilor s-a extins si dezvoltat, fiind lasata mostenire de la o generatie la alta potrivit obiceiului „din tata-n fiu”.

Actualul titular al podgoriei si cramei, Nicola Chiaromonte, reprezinta de fapt ultima generatie. Se afla la conducere din urma cu aproape 20 de ani, mostenind plantatia de la tatal sau, care la randu-i, a ereditat-o de la familie.

Pe suprafata celor 32 de hectare cat insumeaza culturile de maslini si vita de vie, alaturi de plantele „de varsta a treia”, si-au aflat un loc de cinste si plante tinere, cultivate cu ajutorul sistemelor de spalieri, in conformitate cu procedurile bio si tehnicile traditionale.

Este ceva obisnuit ca cine se plimba prin imprejurimile agricole ale oraselului Acquaviva delle Fonti sa observe teritorii agricole intinse, unde butucii de vita de vie in forma de copacei se „odihnesc” frumos aliniati, cu ramurile orientate spre albastrul infinit al cerului.

Sunt plantatiile de Primitivo, „regele” indiscutabil al soiurilor originare in partea meridionala a peninsulei apeninice.

Poate ti-am trezit curiozitatea si dorinta nemarginita de a simti buchetul aromelor concentrate in fiecare sticla de vin rosu italian… Paseste atunci cu incredere in vitrina magazinului si concretizeaza o achizitie de vin rosu, alb sau rose!

Din secretele unui somelier… Cat vin se toarna in pahar? Care este cantitatea optima pentru a-i evidentia calitatile?

Servirea unui vin necesita stil si pricepere. Cu toate acestea, fiecare dintre noi se comporta in felul sau.

„Generosii” se grabesc sa umple paharele pana la refuz. La polul opus se afla cei care, considerandu-se mai chic, abia daca le mazgalesc fundul, crezand ca actioneaza „ca la carte”.

Si tu procedezi in mod similar? Macar o clipa te-ai gandit ca poate gresesti?

Nu te afli numai tu in aceasta ipostaza.

Ce trebuie sa stii despre servirea vinurilor?

Umplerea paharelor in proportie de aproape 100 % cand ai musafiri demonstreaza doar ca esti pe langa… subiect. Nu reprezinta deloc un act de marinimie. Ba mai mult, contrazice bunele maniere ce tin de degustare.

Discursul ramane valabil si daca, vrand sa-ti etalezi priceperea, abia torni cateva picaturi, cu greu vizibile…

Adevarul este ca nu exista o masura universal valabila pentru toate categoriile de vinuri, ci cate un standard pentru fiecare „criteriu”:

1. Culoare

Potrivit sfaturilor lui Kristin Mauritz, somelier la Del Frisco’s Grille in New York, dozarea depinde de culoarea vinului:

  • Vinul rosu se toarna pana ce atinge punctul unde paharul este cel mai larg. Astfel, se poate roti fara sa dea pe langa;
  • Vinurile albe si rose vor umple paharul imediat peste punctul cel mai amplu. Daca depasesti limita, se vor incalzi mult prea curand;
  • Vinul pentru desert, spre deosebire de „predecesoare”, se varsa imediat sub punctul de largime maxima, la temperatura camerei;
  • Vinul spumant si sampania nu mai tin cont de diametrul paharului, ci se toarna pana vor umple o jumatate din inaltimea acestuia.

2. Marimea paharului

Conform altor pareri (nu inseamna ca cele precedente sunt eronate), servirea vinurilor se face in functie de marimea paharelor, astfel:

  • Paharele de dimensiuni mici se vor umple in proportie de circa 33 % (1/3);
  • Paharele de dimensiuni mari se vor limita la un sfert din capacitate (1/4).

Singura exceptie se aplica spumantelor si sampaniilor, cazuri in care se accepta umplerea pana aproape de buza paharului.

3. Valoarea bauturii

O regula generala spune ca servirea vinurilor este „dictata” de pretiozitatea lor. Cu toate ca nu se supune neaparat „etichetei”, cunoscatorii o urmeaza pur si simplu din instict.

Practic se subordoneaza unui principiu simplu de urmat. Cu cat vinul este mai fin, cu atat se va servi in cantitati mai mici, dar nu din considerentul de a face economie.

4. Preferintele personale

Cantitatea pe care o torni in pahar apare influentata si de propriile preferinte. In general, persoanele intampina dificultati in aprecierea exacta a volumelor. Tind sa se concentreze mai mult pe cantitatea ocupata in plan vertical, comparativ cu planul orizontal.

Asa se explica de ce unii consumatori beau mai putin cand folosesc pahare lungi si subtiri. In schimb, risca sa cada in extrema cealalta daca le inlocuiesc cu pahare mai largi si nu atat de inalte.

Cat de importanta este dozarea?

Un pahar plin ochi se echilibreaza mai greu cand se tine de picior si impiedica adulmecarea buchetului de arome.

Pentru a-si dezvolta toate parfumurile, derivatiile si influentele, vinul are nevoie de spatiu sa respire (nu chiar la propriu). Se intampla doar daca exista suficient loc liber in pahar.

Pe de alta parte, bautura se incalzeste mai repede decat pastrata in sticla. Iar un pahar umplut cu prea multa generozitate nu prea sugereaza o degustare, ci o invitatie la o „bauta” in toata regula.

Independent de variabile, cantitatea de vin trebuie sa fie proportionala cu volumul recipientului. Sa torni 50 de ml intr-un pahar de 500+ constituie o lipsa de stil comparabila cu umplerea sa pana la refuz.

Cu alte cuvinte, servirea vinurilor strict in paharele potrivite si in cantitatile adecvate le va evidentia calitatile organoleptice.

Cum se toarna vinul in pahare?

Mare atentie la operatiunea propriu-zisa de turnare. Pentru ca totul sa evolueze in directia corecta, ai grija ca sticla sa nu atinga paharul, ci doar sa se apropie.

De asemenea, incearca sa nu lasi ultimele picaturi sa se prelinga pe peretii exteriori ai sticlei, ajungand pe fata de masa. Cu un picurator, situatia se rezolva de la sine. In caz contrar, iti trebuie putina dexteritate si „practica”.

In absenta „remediului”, improvizeaza. Pe masura ce termini de umplut paharul (evident, nu de tot), roteste usor sticla, radicandu-i gatul.

Miscarea se va executa cu delicatete, doar din incheietura. Daca reusesti, tot vinul, pana la ultima picatura, se va afla acolo unde-i este locul, adica in pahar, nu risipit pe masa.

Ce este vinoterapia? La ce sunt bune tratamentele pe baza de vinuri?

Ai incercat vreodata un tratament cosmetic in masura sa rasfete simultan toate cele 5 simturi? Daca nu, probeaza vinoterapia, ultima frontiera in materie de ingrijire, „taramul” unde gusturile si buchetele aromelor imbietoare de vin se intalnesc cu sanatatea!

Vei descoperi o experienta inegalabila pentru minte si corp.

Ce este mai exact vinoterapia?

„Specialitatea” poate fi descrisa ca un ansamblu de tratamente inovative, studiate anume pentru sanatatea interioara si exterioara, ce exploateaza principiile active si proprietatile surprinzatoare ale vinurilor, strugurilor si frunzelor vitei de vie.

Curele bazate pe „derivatele” vitei de vie au o traditie straveche. Din cele mai vechi timpuri, au fost practicate de catre populatiile arabe, „cucerind” apoi cu eficacitatea lor romanii si grecii antici.

Procedurile, asa cum sunt cunoscute azi, isi au originea in regiunea Graves din Franta, aproape de regiunea viticola Bordeaux, prin anii 1990. Era de asteptat, deoarece aici se afla „sediul” catorva dintre cei mai renumiti producatori de vinuri europeni.

Datorita succesului enorm si cererilor din partea „publicului”, „febra” curelor alternative cu seva de struguri a cuprins apoi si alte tari ale „batranului continent” precum Italia si Spania, alti furnizori importanti de vinuri.

Treptat, s-a extins si pe restul mapamondului, ajungand pana in Brazilia si Argentina. Iar de cativa ani, acest complex de terapii a patruns si pe melagurile autohtone, devenind o tendinta in plina dezvoltare in centrele SPA de la noi din tara.

Ce beneficii ofera vinoterapia?

Asa cum vinurile dezvolta proprietati calmante si relaxante in plan fizic si mental, si strugurii isi aduc contributii similare. Wine therapy numara obiective destul de diferite ca tipologie:

  • Detoxifierea ficatului si intestinului;
  • Purificarea tesutului cutanat;
  • Scaderea masei corporale (slabire);
  • Imbunatatirea circulatiei sanguine;
  • Prevenirea infectiilor si inflamatiilor;
  • Atenuarea starilor de stres, etc.

„Asul din maneca” ramane totusi capacitatea antioxidanta, utila in lupta anti-age, verificata in special la soiurile negre, bogate in taninuri.

Este vorba despre polifenoli cu o extraordinara putere antioxidanta, in masura sa contrasteze formarea radicalilor liberi responsabili de oxidarea celulelor. Efectele nefaste ale acestor compusi, vizibile indeosebi la nivel cutanat, pot fi intarziate.

Remediu anti-age

In decursul proceselor de imbatranire, isi fac aparitia ridurile, petele pigmentare, iar pielea, pierzandu-si din „consistenta”, incepe sa se „lase”.

Datorita prezentei taninurilor din struguri si din vinuri, pielea „tratata” prin vinoterapie devine mai elastica, mai compacta si mai ferma. In scurt timp, capata un aspect mai tanar, chiar dupa ce numerosii ani si-au pus amprenta asupra ei.

Regenerarea tesuturilor

Efectele salutare nu se limiteaza la stoparea proceselor de imbatranire cutanata. Corect selectata, „materia prima” desfasoara o actiune remineralizanta, tonica si bioactivatoare la nivel estetic.

Baile in vin, impachetarile si masajul cu must de struguri favorizeaza exfolierea pielii. Indeparteaza celulele moarte, facilitand regenerarea straturilor epidermice.

Activarea circulatiei

Unele soiuri de struguri au proprietati drenante si reactivante la nivel de microcirculatie venoasa. Sunt in gradul sa contrasteze stagnarea lichidelor din tesuturi.

Cu alte cuvinte, vinoterapia executata cu astfel de „resurse” poate deveni cel mai fidel aliat in lupta impotriva unor tulburari de genul retentiei de apa si inestetismelor cauzate de celulita.

Hidratarea pielii

Strugurii si toate derivatele vitei de vie, precum si produsele obtinute (de la vinuri pana la dermatocosmetice) au si insusiri hidratante.

Dupa cateva proceduri sau / si utilizari, pielea va deveni mai catifelata si placuta la atingere. Va dobandi un aspect mai sanatos, asa cum ti-ai dorit mereu.

Depurarea organismului

Terapiile cu vinuri si alte „variatiuni” constituie o foarte eficace arma in scopul depurarii organismului. Practic, incurajeaza eliminarea toxinelor si produselor de dezasimilatie din rinichi si ficat, cele 2 organe-gunoier.

In acest fel, corpul se detoxifiaza si se revigoreaza. Reuseste sa-si recupereze nu doar energiille, ci si echilibrul din plan fizic si mental.

Care sunt vinurile preferate de vinoterapie?

Printre specialitatile frecvent utilizate de wine therapy se regasesc categorii de tipul:

  • Cabernet – Vine in sprijinul eliminarii celulelor epidermice „expirate”;
  • Lambrusco – Datorita abundentei de minerale, contribuie la conservarea pielii;
  • Sauvignon – In mod uzual, se foloseste la masaje, avand efecte calmante;
  • Chianti – Se remarca tot pentru proprietatile relaxante, fiind un optim antistres;
  • Merlot – Utilizat pentru peeling, faciliteaza indepartarea celulelor cutanate.

Este adevarat ca, la noi in tara, centrele specializate unde se practica vinoterapia se afla inca la inceput de drum. Cum s-ar spune, nu le vei gasi „pe toate gardurile”…

Insa daca te intereseaza tema, cu putina rabdare si „darnicie” din parte motorului de cautare, le vei gasi…

Daca toate aceste aspecte te-au lasat fara cuvinte, pentru inceput, incearca gusturile vinurilor pe care le-am expus pentru tine in vitrina magazinului online Vinere.ro!

O sticla de vin bun poate deveni cadoul perfect pentru Craciun – 5 Motive sa nu mai stai pe ganduri

Te-ai gandit vreodata ca o sticla de vin poate intruchipa cel mai versatil cadou? I se potriveste aproape oricui, indiferent de imprejurare. Este bine primita in orice moment din an, la evenimentele importante, dar si in absenta ocaziilor speciale.

Si daca tot se apropie Craciunul…

In „goana” dupa cadouri, se pare ca te-ai cam pierdut printre idei. Din nou, iti dai seama ca inspiratia nu se afla printre abilitatile tale de top…

La fel ca-n fiecare an, cand vine vorba despre pregatirea darurilor, te blochezi. Si, din nou, ai amanat „chestiunea” pentru ultimul moment si ultima saptamana.

Dar nu te panica, un vin bun va fi salvarea ta de Sarbatori!

De ce poate fi o sticla de vin cadoul perfect pentru Craciun?

Intr-adevar, cumpararea cadoului potrivit te poate pune in dificultate, de exemplu, cand nu cunosti foarte bine „destinatarul” sau, daca in anii precedenti, ai epuizat deja toate posibilitatile.

Iti vine greu sa crezi ori nu, sticla de vin are toate sansele sa te scuteasca de griji, tocmai pentru ca functioneaza in orice context (sau in majoritatea).

1. Exista o varianta potrivita pentru fiecare buget si buzunar…

Uneori, cand inca mai sovai in fata rafturilor din magazine, poate fi vina bugetului „subtire”. Dar vinul rezolva „dilema” si „imparteala”… ca doar comerciantii vin cu propuneri pentru toate buzunarele.

Pana in 50 de lei, te poti multumi cu buchetele bine echilibrate si senzuale ale unui Cabernet Sauvignon.

Intre 50 si 100 de lei, poti aspira la aromele „caracteriale”, pline de tanini ale vinurilor Merlot.

Desigur, sugestiile pot continua pana la „specialitatile” mult mai „pretioase”, foarte bine structurate, precum elegantul Chateau Tour du Moulin sau seducatorul Rocca di Frassinello.

2. Apropie persoanele, consolideaza relatiile, revigoreaza simturile…

Vinul are extraordinara capacitate sa deschida mintile, sa dezlege limbile, sa incalzeasca spiritele si sa trezeasca simtirile. Dupa cateva pahare, cu totii devin mai „zglobii” si lipsiti de inhibitii.

In mod obisnuit, se bea in companie, alaturi de apropiati, cunostinte, etc. Prezenta sa la masa sugereaza mereu o nota de convivialitate, de dorinta de relationare.

Drept urmare, ce poate fi mai plin de inspiratie decat gestul de a-l oferi la Craciun prietenilor, partenerului de viata, rudelor, vecinilor, etc.?

Insa atentie la excesele de zel, care, la fel ca la orice, nu sunt deloc de bun augur, dimpotriva.

3. Se adapteaza tuturor gusturilor, personalitatilor, situatiilor…

In mod sigur, pana acum ti s-a intamplat sa primesti un pulover pe care nu l-ai purtat niciodata, un parfum care nu ti se potriveste sau o carte pe care o ai deja in biblioteca.

Cand faci un cadou, tragi speranta sa starneasca multumirea „adresantului”, nu sa sfarseasca in cosul cu obiecte inutile. Cu vinul mergi la sigur. Te scuteste de acest risc si de indoiala de a fi gresit cadoul.

Este una dintre cele mai consumate bauturi, chiar si de catre persoanele care o fac „din an in Pasti”. Foarte rar vei intalni pe cineva care nu bea deloc si nici macar nu are prieteni „amatori”.

4. Formal sau informal, poate deveni cadoul corporate perfect…

Cand ai in minte un cadou corporate, nu stii niciodata unde sa te opresti cu ideile… Tocmai ca sa nu para lipsa de bun simt fata de colegul / colega de serviciu, dar nici absenta de respect la adresa superiorilor, partenerilor de afaceri, etc.

„Misiunea” este destul de delicata si nu intotdeauna are sorti de izbanda. Dar cu vinul ai cele mai mari sanse sa „punctezi” in zonele cu o evidenta „sensibilitate”.

Vei „cuceri” pe toata lumea… Colegii cu care imparti atributiile, colaboratorii care-ti faciliteaza indeplinirea sarcinilor, sefii care mai necesita o oarecare „modelare”…

5. Este „durabil” si chiar daca „expira”, poate fi „reciclat”…

Spre deosebire de multe alte optiuni la care te-ai gandit in anii precedenti, vinul are un termen de valabilitate prelungit. Daca selectezi corect tipologia, se poate pastra chiar si zeci de ani.

O sticla de vin bine aleasa iti poate usura „obligatiile”nu doar la Craciun, ci si la multe alte evenimente nu mai putin importante.

Iar daca gresesti „modelul” sau daca nu se consuma la timp si se acreste, nicio grija! Se poate „recicla”. Practic, i se pot atribui alte intrebuintari, poate mult mai putin conventionale, dar nu lipsite de eficacitate.

Recomandari

„Destinatarul” va aprecia gestul daca faci cadou nu o sticla de vin, ci doua din acelasi fel.

Adesea, cine primeste un vin simte obligatia sa-l desfaca si sa ciocneasca un pahar cu „expeditorul”. Insa la fel de bine, probabil ca intentioneaza sa pastreze o sticla si sa-i savureze continutul intr-un moment ulterior, eventual, in combinatie cu o specialitate gastronomica.

Cravata, parfumul, vaza sau alt „accesoriu” poate nu sunt 100% depasite, insa nu-ti garanteaza „victoria”. Intrerupe, asadar, cercul vicios al cadourilor circumstantiale peste care, inevitabil, se va depune praful!

Cu vinul, insa, este o alta discutie… Daca specialitatea este „predispusa” invechirii, vrand-nevrand, si peste ea se va asterne un strat subtire, albicios. Insa este de dorit, nu-i asa?

Cand vinul alb inseamna mai mult decat placerea gustului… Consumat cu moderatie, protejeaza inima si rinichii… Si inca 3 efecte benefice la care nu te asteptai…

Este un lucru cunoscut ca vinul rosu, consumat cu moderatie, ofera protectie impotriva unor boli. Dar nici beneficiile vinului alb nu se afla mai prejos. Desi mai putin stiute, nu sunt deloc lipsite de importanta.

Si daca tot se apropie Sarbatorile, momentul este numai bun pentru primele teste si degustari. Oare-ti place sau nu? Si ce vor spune oare papilele gustative?

Dar pana la a trage concluzii vis-a-vis de calitatile organoleptice, tot trebuie sa faci primul pas si sa desfaci dopul de la sticla cu vin alb. Nu va fi degeaba…

Iata cateva motive pentru care sa nu mai stai pe ganduri!

Care sunt beneficiile vinului alb?

De pe urma acestei bauturi „profita” silueta ta, precum si cateva organe vitale…

1. Protectie cardiovasculara si renala

Un studiu de data recenta efectuat la Universitatea din Milano si publicat in magazinul Plos One demonstreaza ca 1-2 pahare pe zi au efecte pozitive asupra inimi si rinichilor. Totul se datoreaza acidului cafeic, un tip de acid fenolic care creste biodisponibilitatea oxidului nitric antioxidant.

Autorii studiului, dupa observatii efectuate „pe viu” si in vitro, au concluzionat ca doze infime de acid cafeic cresc disponibilitatea oxidului nitric cu efecte cardio si nefroprotective.

Din cercetarile precedente rezulta ca anumiti tirozolul si hidroxitirozolul (substantele sunt prezente si in uleiul de masline extravirgin) functioneaza ca un scut asupra aparatului cardiovascular si asupra celui renal.

2. Prevenirea formarii celulelor canceroase

Unele dintre beneficiile vinului alb pentru starea de sanatate se suprapun peste insusirile vinurilor rosii. Conform unui studiu al Universitatii din Barcelona, capacitatea lor antioxidanta intrece „talentul” celor rosii.

Desi au o concentratie de fenoli inferioara, se remarca prin proprietati antioxidante superioare comparativ cu „omonimii” prezenti in vinul rosu. Flavonoidele continute, un tip de compusi fenolici, au efecte antitumorale.

Datorita acestei caracteristici, se pare ca vinul alb reuseste sa ajute la protejarea celulelor sanatoase. Totodata, impiedica avansarea formatiunilor tumorale si poate veni in sprjinul „bataliei” purtate de medicina moderna impotriva unei dintre cele mai de temut maladii, cancerul.

3. Scaderea riscului de maladii pulmonare

De asemenea, rezultatele cercetarilor sugereaza ca vinurile, cu precadere varietatile albe, incurajeaza sanatatatea pulmonara. Asa ca, daca esti pasionat, poti respira usurat… la propriu vorbind…

O echipa de „studiosi” ai Universitatii din Buffalo au motive sa creada ca bautura contine un tip de nutrienti esentiali in pastrarea functionalitatii plamanilor la standarde optime. Pare sa fie vorba tot despre antioxidanti, molecule „apte” sa opreasca dezvoltarea si raspindirea radicalilor liberi care ar putea distruge tesuturile pulmonare.

Prin urmare, consumat cu bun simt, vinul alb contribuie la reducerea frecventei si impactului afectiunilor pulmonare. Efectul este valabil pentru patologiile care intereseaza intregul aparat respirator.

4. Favorizarea scaderii in greutate

In zilele noastre, persoane de ambele sexe se straduiesc sa piarda macar periodic cateva kilograme. Incearca tot soiul de metode si cure de slabire, insa majoritatea nu arata niciun fel de „indurare” asupra consumului de alcool, ci-l exclud din „poveste”.

Indiferent de concentratie, alcoolul, printre altele, nu face altceva decat sa stimuleze apetitul. Lucrurile se prezinta putin diferit in privinta „specialitatilor” albe. Deosebirea se bazeaza tot pe continutul de antioxidanti, care faciliteaza arderea grasimii corporale.

Insa pentru a nu „trezi” pofta de mancare, daca iti completezi meniul cu 1-2 pahare, fa efortul sa mesteci incet. Astfel, creierul are timp sa perceapa senzatia de satietate, care nu apare instant, ci cu o intarziere de circa 20 de minute.

Pe de alta parte, raportate la vinurile rosii (85,1 calorii / 100 g) sau la alte bauturi, cele albe asigura un aport caloric inferior (81,7 calorii / 100 g). Comparativ, alcoolul pur contine 7 calorii / 1 gram.

Retine!

Pentru a se putea vorbi despre beneficiile vinului alb pentru sanatate si in general pentru organism, este nevoie de o precizare. Actiunea favorabila este sinonima cu ponderatia cantitatilor consumate.

In schimb, excesele nu te vor cadorisi cu o inima mai puternica, cu plamani in excelent stadiu sau cu o silueta de fotomodel, dimpotriva. Surprizele care insotesc abuzurile ar putea sa nu fie nici de departe placute.

Recomandari

Doritorilor pasionati de vinuri albe, le recomandam pentru pranzul de Craciun un demidulce din 2013, Cramposia, produs de Crama Bauer. Specialitatea poate completa excelent un fel cu fructe de mare sau un preparat dulce.

O alta propunere poate fi si un vin sec din 2015, produs tot pe meleaguri autohtone, mai exact in regiunea Transilvania. Cat despre asocierile gastronomice, specialitatea originara in podgoriile din regiunea Lechinta constituie un „mariaj” interesant pentru preparatele picante sau strudelul cu mere.

Ce trebuie sa stii despre asocierea dintre vinurile rosii si mancaruri pentru a nu da gres?

Chiar daca te intereseaza prea putin parerile celorlalti, in anumite imprejurari, este important sa iei deciziile corecte. Dar nu pentru „restul”, ci mai degraba pentru tine. De exemplu, conteaza cand vine vorba despre asocierea dintre vinurile rosii si mancaruri.

Capacitatea de a face combinatiile corecte nu este o chestiune de imagine… cel putin nu in acest caz. Ci, asa cum vei vedea in randurile urmatoare, este o pura chestiune de gust. Si inca ce gust!

Asocierea dintre vinurile rosii si mancaruri – Reguli generale

Pentru a face o buna impresie propriilor papile gustative, nu ai nevoie de studii aprofundate. Nu sunt necesare nici experimente indelungi in care sa „sacrifici” bunatate de sticle cu vin.

Mixajul potrivit este o arta. Este un joc de echilibru si armonie perfecta intre caracteristicile particulare ale fiecarei inghitituri de licoare si ale fiecarei imbucaturi de peste, carne, branzeturi, torturi, s.a.m.d.

Ca sa nu gresesti, sa nu-ti dezamagesti papilele gustative sau, de ce nu, invitatii la cina, iata cateva sugestii:

Identifica trasaturile dominante!

O prima „trasatura” se refera la prezenta taninurilor, o categorie de polifenoli responsabili de gustul astringent sau „aspru”.

Acesti compusi au totdeauna un cuvant de spus in imbinarea cu preparatele gastronomice. Datorita actiunii inconfundabile, au puterea sa tempereze glandele salivare activate de contactul cu branzeturile sau carnea rosie, alimente cu un aport proteic ridicat.

In plus, vinurile rosii sunt caracterizate si de alte insusiri, de altfel comune inclusiv specialitatilor albe si rose:

  • Aciditatea (valoarea pH-ului) – Caracterul mai mult sau mai putin acid serveste la echilibrarea carnurilor rosii, ale caror gusturi au o tenta dulceaga.
  • Procentajul de alcool – Desfasoara un efect de „curatare” a cavitatii orale impregnate de grasimile si uleiurile integrate in preparate elaborate, pe baza de carnuri.
  • Structura – Vorbim despre o insusire decisiva. De pilda, vinurile lejere merg de minune cu felurile simple, usoare, in timp ce vinurile mai „corpolente” se potrivesc cu mancarurile mai „greoaie”.

Renunta la combinatiile clasice!

Potrivit unei reguli clasice, in conditii ideale, asocierea dintre vinurile rosii si mancaruri respecta urmatoarea schema:

  • Vin rosu cu carne rosie;
  • Vin alb cu carne alba sau peste.

Mai nou, regula si-a pierdut din valabilitate si popularitate. Mixajul nu se bazeaza doar pe culoare, desi cand te gandesti la vinul rosu, nu-ti vin in minte decat mancaruri proteice si satioase.

Insa vinurile rosii nu au toate aceeasi intensitate, structura sau aciditate. Exista o multime de varietati lejere, nu atat de bine structurate, dar foarte versatile in privinta integrarii in farfurii dintre cele mai diferite.

Pe de alta parte, un cuvant important de spus il au acizii si taninurile. Pe scurt, intre mancarurile acide si vinurile cu un pH similar, in care se evidentiaza aromele fructate, se poate inchega o „relatie” perfecta.

In schimb, preparatele in care abunda grasimile animale se pot „tempera” cu ajutorul unor vinuri bogate in taninuri. Deoarece consistenta grasa echilibreaza astringenta si „uscaciunea”, trasaturi specifice acestor varietati.

Indrazneste sa schimbi macazul!

Cu toate ca la majoritatea bauturilor predomina taninurile, nu se poate generaliza. La vinurile „tinere” (nu si-au completat ciclul de maturare) sau la cele de masa (sunt mai delicate si provin din boabe „sarace” in taninuri), se simte mai pregnant componenta acida.

Insusirea face posibila asocierea dintre vinurile rosii si mancaruri cu o concentratie lipidica scazuta, pe baza:

  • Peste, care se „intelege” de minune cu Pinot Noir;
  • Carne alba, care se armonizeaza cu Chianti.

Mai ai optiunea sa pornesti nu de la ingredientul principal (carne, paste, peste, etc.), ci de la gustul dominant care-si pune amprenta asupra specialitatii gastronomice.

De pilda, daca servesti feluri „derivate” din carne de manzat, „garnisite” cu sosuri cu prevalenta acida, alege vinul astfel incat sa se potriveasca la aroma din urma, nu tipului de carne.

Trage cu ochiul mai departe!

Inca nu te-ai prins cum stau lucrurile? Pana vei reusi sa faci corelatiile cele mai inspirate, mai tine cont de 2 reguli, de asta data general valabile:

Regula # 1: Preparate elaborate – Vinuri „decise”

Preparatele elaborate, condimentate, se vor alatura unor vinuri robuste, deja lasate la maturat, cu o complexitate similara, care „rezista” vitejeste in fata mancarurilor „cu caracter”.

La retetele unde „vedete” raman carnea de rata / gasca, porc, mazat, vanta, etc., cel mai bine „rasfata” palatul vinurile invechite, bine structurate.

Regula # 2: Preparate delicate – Vinuri lejere

Preparatele „gratioase” nu formeaza un „cuplu” la fel de echilibrat cu vinurile cu o personalitate puternica, ele necesitand tipologii „tinere”, la fel de plapande ca structura.

Farfuriile cu o componenta mai „light” „tanjesc” dupa vinuri rosii mai „blande” in privinta pregnantei taninice, cu note mai putin intense, insa nu mai putin seducatoare.

Basarabia… Destinatie de interes turistic si pentru amatorii de vinuri

Cand te gandesti la cea mai mare crama de vinuri din lume, iti vine sa crezi ca se afla pe teritoriu romanesc? De fapt moldovenesc… dincolo de Prut.

Basarabia… pamant aproape necunoscut „internationalilor”… Insa daca spui Milestii Mici, ai putea chiar sa ai o imensa surpriza. Cunoscatorii vor sti despre ce vorbim…

Cateva cuvinte despre cea mai mare crama de vinuri din lume

Moldova de peste Prut se remarca pentru o importanta cultura enologica. Nu degeaba apare descrisa ca „tara cu portile deschise in paradisul vinului”.

Milestii Mici intre istorie …

Pe teritoriul Republicii Moldova se regasesc o buna parte dintre cramele antice. Una s-a facut remarcata printre „omoloagele” de pe „batranul continent” si de pe intregul mapamond mai ales pentru amploare si numarul sticlelor adunate.

Istoria Combinatului de Vinuri de Calitate Milestii Mici este una speciala. Zona insasi constituie un teritoriu „pretios”, cu soluri „pe placul” vitei de vie. Desi dateaza abia de prin anii 1970, originile primelor galerii trebuie cautate in antichitate, in vremea Epocii de Piatra.

Data fiind localizarea, intruneste toate conditiile necesare maturarii si invechirii vinurilor. Umiditatea relativa oscileaza intre 85 si 90 %, in timp ce temperatura ambientului ramane constanta. Indiferent de momentul din an, inseamna 12 – 14 grade Celsius.

In prezent, compania are ca obiect de activitate productia, conservarea si comercializarea bauturilor alcoolice. Printre „specialitati”, doritorii pot gasi vinuri cu varste diferite, provenite din recolta mai multor ani.

… recorduri …

Cea mai mare crama de vinuri din lume se afla la nici 20 de kilometri de capitala Chisinau. Prestigiul intreprinderii este sustinut de „Colectia de Aur” Milestii Mici, „tezaurul” care, in anul 2005, a fost inregistrat in Cartea Recordurilor.

Vorbim despre peste 200 de kilometri de galerii subterane, ce pot fi cu usurinta strabatute de autovehicule de diverse gabarite, un adevarat labirint de bulevarde si alei „botezate” dupa vinuri de calitate, din productia proprie.

Dintre acestia, 55 de kilometri adapostesc un ansamblu impresionant, alcatuit din circa 2 milioane de sticle, in mare parte de vin rosu. Totul se prezinta precum un adevarat adevarat oras subteran, construit in roca de tip calcaros la profunzimi de pana la 85 de metri.

Potrivit surselor, cea mai veche sticla de vin, in care se „odihneste” neclintita licoarea lui Bachus, peste 2 ani, urmeaza sa „implineasca” frumoasa varsta de 50 de ani.

… si turisti

Dupa o plimbare la pas pe aleile „impanzite” de felinare, „observatorilor” nu au cum sa le treaca neobservati anii „de glorie” imprimati pe etichetele imbacsite de praf si pe butoaiele masive ce strajuiesc galeriile.

Multe dintre vinurile imbuteliate si apoi „gazduite” la Milestii Mici au facut ocolul pamantului, transformand renumita crama intr-un punct de atractie turistica.

Cine pune piciorul in zona merita sa se abata o zi din drum pentru o degustare „ca la carte”, pregatita si organizata cu mult bun gust. Conform traditiei locale, vinurile sunt propuse impreuna cu preparate deosebit de delicioase, realizate de maestri intr-ale gatitului.

Programele de degustare, precum si multe alte informatii interesante despre cea mai mare crama de vinuri din lume apar prezentate in detaliu pe site-ul producatorului.

Alte crame de peste hotare ce merita vizitate

De la un an la altul, cultul vinului castiga tot mai multi adepti. Si nu este un lucru negativ acesta, atata timp cat consumul ramane in limita bunului simt.

Dar conceptul nu se refera strict la lichidul propriu-zis si la placerea savurarii unui generos pahar de vin rosu, ci si la destinatiile anume create pentru degustare si vanzare.

Insa cu toate ca arhitectura si vinul constituie lumi complet diferite, uneori, se intalnesc intr-o armonie nesperata. Si cum fiecare colt de lume isi are propriile opere de arta, nu-ti ramane decat sa descoperi cateva, de asta data mai indepartate:

Lapostollle, Cile

O alta propunere extrem de ispititoare pentru „cautatorii de comori” ramane crama Lapostolle din Cile. Structura dezvoltata in plan vertical, pe 6 nivele excavate in straturile de granit, permite climatizarea naturala a tipurilor de vinuri pe care le adaposteste.

Catena Zapata, Argentina

Ne aflam in patria soiului de struguri Malbec, devenit simbolul acestei natiuni. Structura intreprinderii are un deosebit impact la public. Inspirata de templul Tikal din Guatemala, a fost conceputa si realizata ca omagiu adus culturii milenare a poporului maias.

Bodegas Ysios, Spania

De la distanta, constructia pare un imens val, iluzie data de acoperisul ondulat. Spectaculoasa si la interior, opera construita in regiunea La Rioja din Spania ii apartine arhitectului Santiago Calatrava. Inca de la inceput, a fost gandita ca un loc de cult al vinului.

 

Recomandari

Ai dubii in ce priveste regiunea viticola, soiurile de struguri sau sticla de vin pe care-i vrea s-o daruiesti persoanei dragi tie?

Apropie-te de rafturile magazinului! Studiaza propunerile noastre si, in functie de gusturi si detaliile prezente pe etichete, indrazneste cu pasul urmator!

Ce sunt taninurile din vinuri si care sunt beneficiile lor?

Se poate sa cunosti deja o multime despre taninurile din vinuri, despre efectele transmise „gazdelor” sau despre proprietatile lor pentru sanatatea umana.

Insa daca esti un consumator inrait si-atat, iar notiunea iti este noua, nicio tragedie…

Nu te precipita precum reziduurile pe fundul paharelor! De altfel, situatia nu se verifica la bauturile superioare calitativ.

Ai timp sa descoperi mai multe despre acesti compusi speciali. Iar aceasta poate deveni ocazia pe care-o astepti pentru a-ti imbogati cunostintele.

Dar sa trecem direct la tematica… Intelegem ca nu mai ai rabdare… Iti doresti subiectul pe tava…

Ce sunt taninurile si ce legatura au cu vinurile?

Stii senzatia cand musti dintr-o gutuie sau dintr-o pruna insuficient coapta?

Ei, bine, acelea sunt taninurile… cele care-ti fac gura punga…

Se regasesc peste tot in universul vegetal, fiind sintetizate de plante, mai ales in stratul exterior (scoarta, coaja). Ca apartenenta, sunt repartizate in familia polifenolilor, importanti antioxidanti, cu efecte benefice pentru sanatatea umana.

Este vorba despre componente naturale, prezente in:

  • Castane;
  • Vita de vie;
  • Ceai si cafea;
  • Ciocolata;
  • Fructe de padure, etc.

Reprezinta principalii constituienti din vinuri (mai ales din cele rosii). Intr-o concentratie majora se afla in:

  • Semintele boabelor de struguri;
  • Pielita care le „imbraca”;
  • Partea lemnoasa a ciorchinelui.

Macerarea indelungata a „materiei prime” faciliteaza extragerea substantelor si transferul lor in produsul final. Cu cat perioada de maturare si invechire de prelungeste mai mult, cu atat creste concentratia de taninuri.

Compusii influenteaza nu doar cromatica bauturilor, ci si gustul. Cu evidente proprietati astringente, dau senzatia ca strang sau ca „leaga” limba.

„Asprimea” caracteristica se intalneste la toate vinurile rosii, cu mentiunea ca experientele senzoriale se modifica in functie de ponderea acizilor tanici.

Perceptia se explica prin faptul ca in contact cu cavitatea orala, compusii se „leaga” cu proteinele din saliva. Insa un vin de calitate, bine echilibrat, la degustare, se va simti mult mai complet de arome si va lasa in gura o senzatie agreabila.

Ce proprietati au taninurile extrase din vinuri?

Prin natura lor, acesti polifenoli au rolul in primul rand sa scada interesul pradatorilor (animale ierbivore, microorganisme patogene) pentru speciile care-i „gazduiesc”. Practic, formeaza o bariera protectiva cu gustul amar, specific.

Revenind la efectul produs asupra vinurilor, au rolul sa:

  • Ofere protectie impotriva oxidarii;
  • Personalizeze caracteristicile gustative;
  • Puna in valoarea proprietatile;
  • Stabilizeze culoarea naturala a bauturilor;
  • Previna proliferarea bacteriilor;
  • Elimine compusii sulfurati.

De asemenea, desfasoara o actiune favorabila si asupra corpului uman, explicata printr-o lunga lista de insusiri pretioase. Dintre acestea, se remarca cele:

  • Astringente;
  • Antiinflamatoare;
  • Antioxidante;
  • Antibacteriene;
  • Hemostatice;
  • Antidiareice;
  • Antiulceroase.

De pilda, proprietatile astringente au menirea sa contrasteze simptomele unor patologii gastrointestinale. Intrand in contact cu proteinele tractului digestiv, reduc permeabilitatea mucoaselor, pe care le protejeaza de actiunea parazitilor si substantelor iritante.

Actiunea hemostatica se datoreaza:

  • Efectului de vasoconstrictie exercitat (restrangerea diametrului vaselor de sange);
  • Incurajarii mecanismului de coagulare.

Cat despre efectul antidiareic, taninurile favorizeaza formarea unui strat protectiv la nivelul mucoasei intestinale. In „traducere”:

  • Reduc peristaltismul (contractia musculaturii peretilor intestinali);
  • Limiteaza patrunderea microorganismelor patogene;
  • Franeaza activitatile cu potential inflamator.

In mod similar, reusesc sa induca si o actiune favorabila in cazul ulcerelor gastrice si duodenale.

Alte utilizari ale taninurilor

Potentialitatea acestor polifenoli nu se limiteaza la aparatul digestiv. Efectele astringente si antiinflamatoare pot fi „exploatate” si la nivelul tesuturilor epidermice.

Beneficiile lor se remarca in tratamentele patologiilor cutanate asociate cu secretia de sebum (acnee, dermatie). Evident, nu inseamna ca trebuie sa pui comprese cu vinuri… ar fi cumva cum ai „strica orzul pe gaste”…

Producatorii de dermatocosmetice integreaza compusii in multe preparate, ca de pilda in:

  • Cremele pentru ten gras si acneic;
  • Lotiunile pentru indepartarea excesului de sebum;
  • Sampoanele antimatreata sau pentru cura dermatitelor.

De asemenea, pornind de la proprietatile coagulante, taninurile isi mai gasesc utilitate in rezolvarea micilor sangerari localizate la nivelul sistemului digestiv.

Totodata, se mai folosesc pentru ameliorarea si combaterea unor probleme destul de delicate, precum venele hemoroidale. Nu degeaba, apar incluse si in unele produse farmaceutice antihemoroidale.

Recomandari

In ciuda numeroaselor beneficii, daca se consuma in exces, taninurile raman totusi substante considerate toxice, cu diverse efecte colaterale.

De exemplu, dozele mari pot determina iritatia tractului gastrointestinal si pot favoriza intoxicarea ficatului. Sau, pot avea o influenta nefasta asupra enzimelor implicate in digestie.

Cauti vinuri bogate in taninuri? Arunca o privire peste oferta magazinului Vinere.ro! Consumate cu moderatie, te vei putea bucura de toate calitatile lor, inclusiv de proprietatile terapeutice.