Vinuri frantuzesti si spaniole exceptionale – 4 Specialitati rosii cu peste 90 de puncte Parker

Daca ai chef si pofta sa te rasfeti cu un vin excelent, iti sarim in ajutor cu cateva idei de vinuri frantuzesti si spaniole din care te poti inspira.

Fiecare se bucura de aprecierea specialistilor si toate au fost notate cu cel putin 90 de puncte Parker.

In plus, indiferent daca are origini frantuzesti sau spaniole, fiecare vin este admirabil in toate sensurile, incepand de la regiunea viticola si producator, pana la estetica sticlei si eticheta.

2 Vinuri frantuzesti cu 90+ puncte Parker…

M. Chapoutier – L’Esquerda Rouge 2016

Puncte Parker: 94 – 96 / 100

La un asemenea punctaj, nu se poate spune decat ca poate deveni o optiune extraordinara.

L’Esquerda Rouge 2016 este un vin opulent, de un rosu inchis, aproape negru. Rezulta din mixarea soiurilor de struguri Shiraz (predomina), Grenache si Carignan. Are un stil definit si o evolutie frumoasa, ce-i permite servirea si peste un deceniu.

Imediat ce desfaci o sticla, iti va umple narile de un miros puternic de fructe de padure si de violete, cu un usor iz afumat. Iar gustul plin si dulceag, taninos si in acelasi timp delicat, bine echilibrat, aduce a ciocolata.

Regiunea viticola Roussillon de unde-si trage originile, este amplasata in partea sud-vestica a Frantei. Cu vedere spre Mediterana, marginita la SV de Pirinei, se caracterizeaza prin temperaturi calde si peisaj destul de aspru, impartind cadrul pedoclimatic cu vecinii spanioli.

Chateau Saintayme – Saint-Emilion Grand Cru Classe 2015

Puncte Parker: 90 – 92 / 100

Asa cum o confirma si punctajul Parker obtinut, Saint-Emilion Grand Cru Classe 2015 este un vin admirabil, guvernat in totalitate de soiul Merlot.

Cunoscatorii percep imediat aromele specifice si apreciaza gustul bine conturat prin actiunea taninurilor, violetelor si condimentelor. Nu lipsesc nici fructele negre (cirese, coacaze) si rosii (zmeura), aceleasi care umplu de arome atat gustul, cat si mirosul.

Pentru a-i intelege valoarea, ajunge sa stii cate ceva despre Bordeaux, zona in care ia nastere. Cand te gandesti la Franta ca mare producator de vinuri mondial, probabil ca prima regiune spre care te duce mintea este tocmai aceasta.

Vorbim despre un nume iconic, care se evidentiaza in special pentru vinurile sale rosii de calitate, faimoasa in special prin eleganta si intensitatea gusturilor. Succesul este dat de cateva soiuri precum Merlot, Cabernet Sauvignon si Cabernet Franc, considerate deja „internationale”.

… Si inca 2 vinuri spaniole cu 90+ puncte Parker

Muga – Reserva Seleccion Especial 2012

Puncte Parker: 92 / 100

Vinul Reserva Seleccion Especial 2012, reunind perfectiunea trecutului si viitorului, poate fi considerat specialitatea cea mai versatila a producatorului Muga, „domiciliat” in zona viticola Rioja, cea mai celebra din Spania.

Pe de o parte, pentru complexitate si eleganta, are ca sursa de inspiratie vinurile clasice. Pe de alta, datorita prospetimii, caracterului fructat si notelor picante, apare puternic influentat de vinurile moderne.

Soiurile de struguri din care se produce (Tempranillo – 70%, Garnacha – 20%, Mazuelo – 7%, Graciano – 3%) provin din culturi vechi de vita de vie.

Intr-o prima faza, impreuna cu drojdii indigene, mustul se pune la fermentat in butoaie de stejar. Apoi, inainte de a se odihni in sticle cel putin 12 luni, vinurile se lasa la maturat in baricuri speciale vreme de 26 de luni.

Rezultatele obtinute se „traduc” prin arome bine evidentiate. Urmelor de lemn dulce si de mirodenii li se adauga buchete delicioase de fructe de padure si menta. Cat despre gusturi, acestea se remarca prin aciditatea armonizata cu amintirile de cafea si tutun, toate bine incorporate, precum si prin sfarsitul lung, usor amarui.

Bodegas Volver – Alicante – Tarima Hill 2015

Puncte Parker: 92 / 100

Urmatoarea „oprire” a calatoriei printre vinuri frantuzesti si spaniole aduce in prim-plan vinul Tarima Hill 2015. Specialitatea are un corp plin, bine structurat, cu arome fructate si lemnoase bine echilibrate, asa cum ii sade bine unui autentic concentrat de Monastrell.

Inca de la inlaturarea dopului si de la primele dare lasate pe peretii paharului, ii vei percepe puterea, cat si eleganta subliniata de notele dulcege de minerale. Iar daca eticheta nu i-ar da de gol alcoolemia, ai crede ca te afli in fata unui vin cu o tarie de peste 15%.

Soiul de struguri Monastrell, specific conditiilor pedoclimatice extreme ce caracterizeaza regiunea Alicante (soluri aride si calcaroase, vreme secetoasa, cu temperaturi ridicate), da nastere unor vinuri cu arome proaspete, foarte bine balansate.

Localizata la extemitatea sudica a regiunii Valencia, D.O. Alicante se mandreste cu traditia enologica si podgoriile infiintate in urma cu mai bine de o jumatate de secol.

De ce majoritatea sticlelor de vin au 750 ml? Cum s-a ajuns la acest volum? – Iata 4 teorii!

In general, volumul sticlelor de vin este de 750 ml, chiar daca recipientele difera ca forma si culoare.

Unii pasionati se declara iremediabil indragostiti de vinuri rosii, iar altii de vinuri albe. Multi raman fideli vinurilor rose, pe cand si mai multi (poate) prefera sa consume spumante.

Fiecare persoana are o afinitate catre o anume tipologie. Insa mai mult ca sigur, la un moment dat, si-a pus intrebari vis-a-vis de cantitatea de vin din sticle si de ce predomina sticlele de 3 sferturi.

Posibile ipoteze cu privire la volumul sticlelor de vin

Majoritatea producatorilor aleg sa imbutelieze licoarea bahica in sticle standard, cu capacitatea de 750 ml, din motive variate. La originea preferintelor stau diverse teorii cu explicatii plauzibile:

Teoria #1: Capacitatea pulmonara a sticlarilor

Inainte de anul 1700, pentru conservarea vinurilor se utilizau diverse materiale (ceramica, lemn, piele etc.). Doar de vreo 300 de ani incoace se folosesc recipiente cilindrice din sticla.

La acea vreme, sticla era obtinuta de catre mesterii sticlari prin suflare. Acestia reuseau ca dintr-o singura suflare sa realizeze recipiente cu volumul intre 600 si 750 ml. Si cum se cautau variantele cele mai incapatoare, vinificatorii s-au oprit la capacitatea cea mai mare.

Teoria #2: Dimensiunea paharelor din crame

Potrivit altei teorii, volumul sticlelor de vin s-a stabilit pornind de la capacitatea paharelor din crame. Cele mai comune si la indemana folosite in degustari sunt cele de 125 ml.

O sticla de 0,750 litri coincide cu suma a 6 pahare a cate 125 ml fiecare. Sticlele cu aceasta dimensiune erau frecvent intrebuintate tocmai pentru ca proprietarii doreau sa evite risipa. Din motive usor de intuit, se fereau sa lase deschisa o sticla incomplet consumata.

Teoria #3: Greutatea totala (vin si recipient)

O alta posibila ipoteza cu privire la dimensiunile standard aduce in prim-plan comoditatea. Mai precis, pare-se ca pentru toata lumea este mai practic ca greutatea totala sa ramana in jur de 1 kg.

In prezent, pentru reducerea greutatii, tendinta este sa se fabrice sticle cu peretii mai subtiri. Pe de o parte, masura adoptata scade din costuri. Pe de alta, se are in vedere aspectul ambiental, ambalajele si procesele de fabricare avand un impact inferior asupra naturii.

Teoria #4: Volumul galonului imperial

Pornind de la un alt punct de vedere, s-a formulat inca o presupunere, posibil cea mai plauzibila dintre toate. Teoria are legatura cu galonul englezesc sau imperial, mai precis cu volumul exprimat.

Unitatea de masurare a volumului, raspandita si in prezent in tarile anglo-saxone, echivaleaza cu 4,55 litri (cu aproximatie). Insa nu trebuie facuta confuzie cu galonul american. Acesta masoara circa 3,79 litri, galonul imperial fiind cu circa 20 de procente mai mare.

Si acum sa vedem explicatia….

In trecut, lazile cu vin puteau include doar 2 galoane imperiale (in jur de 9 litri). Iar englezii au luat decizia ca respectiva cantitate sa fie distribuita intre 12 sticle. Dupa un simplu calcul matematic, in cele 2 galoane intra de 12 ori cantitatea de 750 ml, atat cat s-a stabilit volumul sticlelor de vin.

Clasificarea sticlelor pentru vinuri in functie de volum

Desi marimea standard inseamna 750 ml, unele sticle pot avea capacitati inferioare sau superioare. Insa indiferent de regiunea viticola de provenienta, de tipologie si crama, primeaza prima varianta.

Intr-adevar, prin magazine se vehiculeaza si alte versiuni, fiecare cu denumirea proprie:

  • 0,1875 l – Piccolo (1/4 dintr-o sticla standard);
  • 0,250 l – Chopine (unitate de masura a volumului traditionala franceza);
  • 0,375 lDemi (o jumatate din volumul standard);
  • 1,5 l – Magnum (incorporeaza capacitatea a 2 sticle standard);
  • 3 l – Jeroboam (dubla Magnum sau 4 sticle a cate 750 ml);
  • 4,5 l – Rehoboam (echivalentul a 6 sticle conventionale);
  • 6 l – Mathusalem (include continutul a 6 versiuni standard);
  • 9 l – Mordechai / Salmanazar (12 sticle);
  • 12 l – Balthazar (16 sticle);
  • 15 l – Nabuchodonosor (20 sticle);
  • 18 l – Melchior (24 sticle);
  • 27 l – Primat (36 sticle);
  • 30 l – Melchizedec (40 sticle).

Concluzie

Ne-am obisnuit sa vedem in magazine recipiente cu masuri standard, precum sticlele clasice de 750 ml. Iar cine are o pasiune stie ca niciun aspect nu trebuie lasat in voia sortii.

De asemenea, producatorii de vinuri sunt constienti ca atunci cand se aduce in discutie aceasta bautura populara in toate colturile lumii, conteaza foarte mult modul de prezentare si de conservare.

In vederea pastrarii caracteristicilor organoleptice, este esential ca imbutelierea sa se faca in recipientele potrivite, cu anumite specificatii. Poate fi si acesta un motiv (nu este mai putin plauzibil) pentru care se prefera cele 750 de unitati.

Insa in ciuda numeroaselor supozitii, adevarul este ca nu exista un singur raspuns oficial. Fiecare ipoteza poate fi pertinenta in felul sau. Depinde de perspectiva.

Recomandari

Da o raita prin magazinul cu vinuri Vinere.ro! Dupa ce ai selectat o categorie (vinuri rosii, vinuri albe, vinuri rose sau spumante), continua sa privesti mai indeaproape ce specialitati ocupa rafturile.

Ai gasit un vin pe placul tau? Te asteptam atunci cu o comanda! Sau, daca nu ai reusit sa te decizi, trage cu ochiul printre recomandari!

Vinuri Noua Zeelanda, Sileni Estates – Vinuri care adora compania

Sileni Estates oglindeste traditia neozeelandeza si mai cu seama performanta viticola. Acest taram indepartat din Pacific are un istoric tanar comparativ cu alte nume notabile printre producatorii mondiali de vinuri.

Climatul temperat-oceanic uscat pare anume creat pentru obtinerea unor specialitati albe adorabile, precum Sauvignon Blanc. Nu lipsesc de la apel nici tipologiile rosii, gen Merlot, apreciate de consumatorii de pretutindeni.

Despre crama Sileni Estates

Profilul vinurilor Sileni Estates: Tipologii de o calitate excelenta, cu un impact organoleptic remarcabil, cu arome profunde si naturale, cu gusturi bogate, pline de personalitate.

Asa se prezinta publicului varietatile enologice care parasesc portile cramei. Datorita originalitatii si intensitatii buchetelor, pana si cele mai putin instruite palate reusesc sa le distinga de restul.

Povestea cramei…

In anul 1997, dupa ce a petrecut o viata de om, adica mai bine de 33 de ani, ca editor medical international, Sir Graeme Avery ia decizia sa infiinteze compania. Fondatorul are ca inspiratie calatoriile frecvente alaturi de sotia Lady Gabrielle pe „batranul continent”.

Vizitele repetate in tari cu aer latin si meditarenean precum Italia, Spania si Franta, le deschid acestora nu doar apetitul pentru mancarurile fine si vinurile rafinate, ci si pentru o noua idee de business.

Ce a urmat dupa este istorie…

De la prima productie din 1998, in decursul a 3 decenii, compania a cunoscut o dezvoltare spectaculoasa. De la un an la altul inregistreaza un ritm de crestere surprinzator.

In prezent, se pozitioneaza printre primii 10 producatori viticoli neozeelendezi ca volum realizat. Si acopera o piata de desfacere insemnata, distribuind in tari din America, Europa, Asia si Oceania.

… Si a brandului Sileni

In mitologia greaca, silenii faceau parte din alaiul lui Dionis (la romani Bachus), zeul vegetatiei, pomiculturii si al vinurilor. Denumiti si satiri, si-au castigat renumele de mari iubitori de petreceri, distractie si vinuri.

In plan simbolistic, brandul este reprezentat printr-o grafica extrem de sugestiva, anume un triunghi inscris intr-un cerc. Unghiurile intruchipeaza mancarea buna, vinurile de soi si tovarasia / compania grozava.

Simbolul descrie de fapt aspectul companiei din perspectiva globala sau asa cum o percep ceilalti. Si apare inclus pe tot ce are legatura cu Sileni Estates, de la elementele arhitecturale, pana la ultima sticla cu vin.

Despre oenologi

In spatele vinurilor Sileni, se afla o intreaga cultura a vinului si o foarte bine inradacinata traditie de familie cladita la initiativa fondatorului, batranul Sir Graeme Avery, in colaborare cu vinificatorul Grant Edmonds.

Insa nimic nu ar fi fost realizabil fara sprijinul unei echipe de oameni priceputi, atent selectati, dedicati cu trup si suflet productiei de vinuri de calitate.

In particular, este vorba despre 2 oenologi de seama: Nigel Davies si Cairn Coghilli. Fiecare are in responsabilitate una dintre tipologiile neozeelandeze comercializate si in magazinul Vinere.ro.

Nigel Davies

Din anul 1988, dupa ce absolva Universitatea Auckland si Colegiul Agricol Rosewood, obtinand licenta de vinificator, se implica in industria viticola.

Se alatura echipei Sileni Estates abia in 1998. In acest interval ocupa diverse job-uri, inclusiv dincolo de granitele neozeelandeze. Cutreierand in interes profesional in Franta, Ungaria si Cile, reuseste sa acumuleze experiente pretioase.

Urmatorii 9 ani contribuie la cresterea productiei si la castigarea renumelui international al brandului. In perioada 2007 – 2011 se muta in Slovacia impreuna cu familia, iar la reintoarcere, ocupa mai intai o pozitie importanta in cadrul podgoriilor Grant’s Redmetal.

Dupa cei cativa ani de „intrerupere” ce dureaza pana in 2013, Nigel revine in forta in compania care l-a consacrat, unde devine principalul oenolog de vinuri albe.

Cairn Coghilli

Se spune ca prima dragoste nu se uita niciodata… O confirma si Cairn Coghilli, celalalt oenolog asupra caruia ne concentram atentia.

Acesta descopera pasiunea pentru vinuri in timpul unei excursii din studentie in Hawke’s Bay. Iar dupa ce-si da licenta in inginerie, decide sa schimbe macazul. Astfel, se inscrie la Lincoln University, unde obtine o diploma postuniversitara cu specializarea oenologie si viticultura.

Odata cu incheierea studiilor, revine in zona, unde incepe o cariera in domeniul care l-a cucerit inca de la prima „intalnire”. Din dorinta de specializare, isi exploateaza sansele si in strainatate.

Dupa ce in SUA invata arta producerii vinurilor Pinot Noir, dupa ce dobandeste o serie de abilitati in Franta cu vinurile de Bordeaux, preia functia de vinificator de vinuri rosii in cadrul Sileni Estates.

Astfel, incepand cu anul 2008, Cairn isi aduce aportul in promovarea brandului la nivel intern si international.

Despre Noua Zeelanda si primele 2 regiuni viticole

Noua Zeelanda… Regiune viticola importanta pe mapamond sau doar scena de film? Cu totii o cunoastem mai ales prin viziunea trilogiei „The Lord of the Rings”,in mod cert una dintre cele mai celebre pelicule cinematografice.

Noua Zeelanda, zona viticola apreciata in lume

Ascensiunea acestei tari mai degraba anonime pe scena marilor producatori de vinuri mondiali este relativ recenta. Comparativ cu alte zone viticole de pe mapamond, Noua Zeelanda are radacini enologice timpurii, ce dateaza abia de prin anii 1800.

Aici, traditia se lanseaza pe la inceputul secolului al XIX-lea, cand cei dintai imigranti din Italia, Germania si Grecia au adus cu ei primii butasi de vita de vie. Nu degeaba se spune ca podgoriile intre care se da practic lupta pentru suprematie, au „parinti” europeni.

Un teritoriu aflat in cealalta emisfera, la distantanta de majoritatea consumatorilor, nu a tintit niciodata spre fabricarea vinurilor in masa. Raportat la versiunile locale, ar fi fost mult prea scumpe pentru ceea ce ar fi oferit in schimb.

Dar nu a reprezentat nicicand un impediment pentru producatorii interesati sa patrunda si sa se dezvolte pe aceasta piata. Drept urmare, inca de la inceput, producatorii neozeelandezi s-au concentrat mai degraba pe aspectul calitativ, nu cantitativ.

Cu aceeasi strategie continua si azi, cand prefera sa evite segmentul economic, sa devina mai selectivi si sa se profileze indeosebi spre segmentul premium.

Succesul remarcabil de care se bucura viticultura si in special vinurile neozeelandeze se datoreaza soiurilor albe (in special Sauvignon). Insa cu toate ca insulele au devenit celebre pentru strugurii albi, din peisaj nu lipsesc nici varietatile rosii.

Un alt soi preferat de terenurile neozeelandeze este reprezentat de Merlot. De asemeni, vorbim despre o varietate cu „sange regal” si cu radacini frantuzesti. Insa de aceasta data se pozitioneaza printre specialitatile rosii.

Regiunile viticole preferate de Sileni Estates

Daca taramul maorilor si-a castigat recunoasterea internationala este si meritul ariilor viticole Hawke’s Bay si Marlborough, apreciate in sectorul vinurilor. Nu degeaba au fost selectate ca destinatie pentru podgoriile Sileni Estates.

Hawke’s Bay

Afacerea de familie are ca punct de plecare Hawke’s Bay, cea mai straveche zona viticola neozeelandeza. Amplasata pe coasta orientala a insulei nordice, se distinge prin cele peste 25 de tipuri de soluri (argilos, dar si calcaros, nisipos, dar si pietros).

Totodata, se bucura si de un climat favorabil, cu precipitatii reduse cantitativ si temperaturi calde. In ansamblu, conditiile pedoclimatice garanteaza un context favorabil pentru numeroase soiuri, diferite intre ele nu doar privitor la cromatica, ci si ca stil: Sauvignon Blanc, Chardonnay, Syrah, Merlot, Pinot Noir etc.

Marlborough

Marlborough, o zona colinara, pozitionata la sud de Wellington, in insula meridionala, este cea mai importanta regiune viticola din Noua Zeelanda. De aici pleaca circa 3 sferturi din productia locala. Potrivit expertilor neozeelandezi, strabatand lumea in lung si-n lat, nu vei gasi o alta licoare bahica similara.

Echilibrul dat de aromele imbietoare, de intensitatea si de puritatea gusturilor implicate in conturarea buchetelor, de notele fructate si de aciditatea bine temperata, este pur si simplu minunat. Sunt insusiri perfect puse in valoare de catre un nume de seama precum Sileni Estates si al sau Sauvignon Blanc.

Soiul de struguri Merlot – Ce trebuie sa stii despre struguri si vinuri?

Aparte faptul ca am adus in discutie o specialitate incredibila, este vorba și despre unul dintre cele mai populare vinuri. Una peste alta, vinurile rezultate si implicit soiul de struguri Merlot se bucura de toata aprecierea consumatorilor.

Daca te afli intr-un magazin cu vinuri sau intr-un restaurant si nu stii ce sa alegi, dar nici nu vrei sa risti, opreste-te la Merlot. De cele mai multe ori nu te va dezamagi, oricare iti sunt preferintele gastronomice.

Ce este bine sa stii despre vinul si soiul de struguri Merlot?

In timp ce Cabernet ocupa pozitia de „rege” absolut al varietatilor rosii, fara indoiala, Merlot poate fi descris ca „printul mostenitor”.

Dar ce caracteristici are si care-i sunt originile? Sau unde se cultiva in lume?

La aceste intrebari si nu numai iti vom raspunde in randurile urmatoare.

1. Prin ce se caracterizeaza?

Este vorba despre o varietate de struguri negri, de vita nobila, unul dintre cele mai cultivate si faimoase ale planetei.

Ciorchinii sunt destul de compacti, poate usor rarefiati. Au o marime medie si o structura piramidala, cu 1-2 ramificatii.

Boabele, de culoare inchisa (albastru cu tenta negricie) si forma sferica, au dimeniuni mai degraba mici (cel mult medii), coaja foarte subtire si un aspect cerat (lucios).

2. Cum arata exigentele pedoclimatice?

Varietatea este destul de precoce ca perioada de dezvoltare si coacere, ceea ce-i permite sa se adapteze cu usurinta oricaror conditii ambientale.

Ii merge foarte bine in arii colinare. Iubeste solurile umede si grase, bogate in argila (acestea retin apa). Si sufera din cauza lipsei de apa sau a temperaturilor foarte ridicate.

Lutul se bucura de proprietatea de a se compacta in perioadele secetoase si de a reduce riscurile de a hrani plantele in maniera excesiva.

3. Dar originile…?

Isi trage originile in partea sud-estica a Frantei, in zona Bordeaux. Este un teritoriu pretios, ce produce cateva vinuri rosii celebre, deosebit de apreciate pe plan international.

In momentul actual are o raspandire ce acopera aproape toate regiunile viticole de pe mapamond, fiind o prezenta frecventa si pe teritoriul tarii noastre.

4. … Si rudeniile?

In legatura cu soiul de struguri Merlot nu exista multe intrebari fara raspunsuri nici in ce priveste „arborele genealogic”.

Datorita unor sofisticate analize ADN, specialistii au ajuns la concluzia ca „tatal” biologic este Cabernet Franc, in timp ce „mama” Magdeleine noire des Charentes.

Mai in gluma, mai in serios, singurele dubii raman referitor la modul in care cele 2 varietati au facut cunostinta.

5. Cand apare mentionat prima oara?

Despre Merlot se vorbeste de la inceputurile anilor 1700. Insa abia un secol mai tarziu apare mentionat intr-un document istoric de ampeleografie.

Ampeleografia intruchipeaza stiinta care studiaza vita de vie (gen, specie, soi).

6. Cum se explica numele atribuit?

Termenul „Merlot” nu este pura intamplare. Se pare ca deriva din faptul ca mierla (in franceza „merle”) are o predilectie spre boabele acestui soi. Insa daca este intr-adevar asa…

7. Care sunt inamicii soiului Merlot?

Acest soi de struguri are o sensibilitate destul de ridicata in fata unor microorganisme, insecte si fungi.

De pilda, Plasmopara viticola este un agent care cauzeaza Peronospora. Maladia, tipica vitei de vie, printre cele mai periculoase, printre altele, duce la caderea anticipata a frunzelor.

Botrytis cinerea este o ciuperca parazita care provoaca infectia plantei, de la muguri, pana la boabe. In viticultura apare cu denumirea de putregaiul cenusiu.

8. Prin ce se caracterizeaza vinurile obtinute din soiul de struguri Merlot?

Vinurile rezultate sunt intense, cu un buchet catifelat si au o culoare frumoasa de rubiniu inchis. Pe masura ce imbatranesc, tind sa capete nuante de grena.

Ca miros, tind sa rasfete narile cu arome intense de prune si fructe de padure. In schimb gustul, rotund si bine echilibrat, se recunoaste datorita prospetimii si tentei usor taninoase.

La degustare lasa o senzatie plina, cu arome de mure, coacaze si cirese. Adeseori isi fac simtita prezenta buchete de ierburi aromatice (menta, cimbru, oregano) si note balsamice de pin.

Astfel de detalii nu fac decat sa intareasca placerea confruntarii papilelor gustative cu o licoare armonioasa si bine structurata.

9. Care este aria de raspandire pe mapamond?

In cautarea unui Merlot adevarat, cu excelente insusiri, pe langa cele originare chiar la „mama” lor, in Franta, te poti lasa si pe seama unor producatori din Italia, Romania sau din afara „batranului continent”.

De la apel nu lipsesc regiuni din:

  • America de Nord – Merita mentionate statele California, unde tendintele enologice sunt bine reprezentate, dar si Washington si New York. In ambele, soiul de struguri Merlot a reusit sa gaseasca un climat favorabil;
  • America de Sud – Ca principal vinificator sud-american se remarca Cile. Il urmeaza Argentina, unde Merlot continua sa castige teren in fata soiulului de struguri si vinului Malbec;
  • Australia – Pana si teritorii atat de indepartate au fost coplesite de popularitatea acestui vin special. Insa conditiile pedoclimatice de aici favorizeaza indeosebi soiul Shiraz, o tipologie care prefera clima mediteraneana.

10. Care sunt combinatiile gastronomice indicate?

Asocierile compatibile aduc in prim plan carnea alba si rosie sau de vanat, preparata sub diverse forme (la gratar, fripturi etc.), dar si branzeturile sau mezelurile.

Recomandari

Daca te-am convins macar prin posibilele asocieri gastronomice sa gusti un pahar de Merlot, selecteaza o sticla din vitrina Vinere.ro!

Tenuta Sant’Antonio – Vinuri italienesti regiune Valpolicella. Crama Tenuta Sant’Antonio – Patru frati si aceeasi pasiune pentru vinuri

In inima regiunii viticole Valpolicella, pe o fasie de pamant putin spus faimoasa pentru productia unor vinuri de o calitate inestimabila, exista un loc ce nu inceteaza sa-si spuna povestea… Tenuta Sant’Antonio

Este o istorie de familie, unde principalele ingrediente sunt pasiunea si entuziasmul, spiritul antreprenorial si experienta… Da, 4 calitati pentru 4 frati: Armando, Massimo, Paolo si Tiziano Castagnedi, actualii proprietari ai cramei.

Despre crama Tenuta Sant’Antonio – Povestea

Localizare: localitate San Zeno, municipiu Colognola ai Colli, regiune Valpolicella, provincie Verona.

Regiunea din apropierea Lacului Garda, pozitionata in directie NE fata de Verona, este celebra pentru vinurile Soave, Amarone si Valpolicella.

Inceputurile

Pasiunea fratilor Castagnedi pentru enologie ia nastere in copilarie, cand isi duceau veacul printre podgoriile familiei. In acele timpuri, strugurii cultivati de Antonio, capul familiei, erau destinati cooperativei din Colognola ai Colli, o structura fondata de acelasi Castagnedi.

In toti anii urmatori, cei 4 magnifici se dedica vietii din mediul rural, muncind-si pamanturile la propriu. Este o rutina de care multi fug mai ales din cauza factorilor climatici, atat de imprevizibili si de neiertatori uneori.

Evolutia

Cu evidente inclinatii antreprenoriale, ani de zile, fratii Castagnedi ofera consultanta tehnica in domeniul viticol. Perseverenta le imbogateste portofoliul cu o experienta pretioasa.

Bagajul de cunostinte se dovedeste deosebit de util pentru dezvoltarea actualei companii, botezate in onoarea tatalui Antonio. Iar in curand adopta o noua strategie si trec la fapte.

De-atunci, mai exact din anul 1989, cand iau decizia de a cumpara alte 30 de hectare de teren agricol, au trecut aproape 3 decenii. Impreuna cu pamanturile detinute deja de familie, Tenuta Sant’Antonio devine un domeniu de 50 de hectare.

Misiunea

La vremea respectiva toti producatorii se concentrau pe cantitate. Cu toate acestea, fratii Castagnedi se hotarasc sa-si produca propriile vinuri, pariind totul pe calitate.

Este momentul in care au loc schimbari radicale, afacerea de familie trecand printr-un punct de cotitura. Vechea structura capata o noua identitate.

Noua orientare a celor 4, in opozitie cu curentul adoptat de majoritatea vinificatorilor, devine o reala provocare si principala misiune a companiei.

Si in ciuda faptului ca vinul italian inca nu se bucura de aceeasi popularitate ca in vremurile actuale, fratii nu ezita sa-si asume un risc cu un potential devastator.

Productia

Primele vinuri Tenuta Sant’Antonio parasesc fabrica abia in anul 1995. Anii de pauza (neproductivi) raman in totalitate dedicati dezvoltarii plantelor, perfectionarii metodelor de cultivare si imbunatatirii proceselor de fabricatie.

De la inceput, sticlele cu vinuri purtand eticheta cramei au adus ceva in plus fata de restul producatorilor. Indiferent de varietate, se disting prin profilul rafinat, prin eleganta aromelor si finetea gusturilor.

… Rasplata …

Eforturile asidue, indarjirea si munca indelungata si-au primit rasplata odata cu premiile castigate. Nu au lipsit aprecierile venite din partea unor autoritati enologice precum Duemilavini, Espresso sau Gambero Rosso.

In prezent, Armando, Massimo, Tiziano si Paolo Castagnedi au in gestiune nu mai putin de 100 de ha de podgorii. Administreaza si o crama bine echipata, cu tehnologii de ultima generatie, una dintre cele mai bine vazute nu doar in zona, ci si la nivel international.

… Si produsele

Produsele obtinute intruchipeaza dragostea pentru propriile pamanturi, procesele indelungate de selectie si tehnicile inovative. Acestea din urma presupun folosirea unor tehnologii avansate, ce respecta cele mai inalte standarde impuse de piata.

Fiecare sticla Tenuta Sant’Antonio este atent finisata. De la eticheta, pana la dopuri (sunt astfel gandite, incat sa accentueaza parfumurile si buchetele), niciun detaliu nu este lasat in plan secund.

Primele varietati care s-au evidentiat captand atentia consumatorilor raman:

Vinurile Scaia
Vinurile Scaia

Dar de ce Scaia?

Atribuirea numelui Scaia unuia dintre brand-uri nu este o pura intamplare. In dialect veronez, scaia inseamna fulgi de piatra, calcar si creta, adica exact materialele ce caracterizeaza solul pe care domiciliaza plantatiile cu vita de vie.

Teritoriul continua sa dea nastere unor vinuri proaspete, cu insusiri greu de egalat. Luand ca punct de plecare particularitatile pedologice ale zonei, despre brand se poate spune ca reprezinta un soi de tribut adus pamanturilor albe si calcaroase.

Insa Scaia inseamna mai mult decat un grup de vinuri. Intruchipeaza:

  • O aventura intr-un loc unde vinul este gandit sa devina si sa ramana protagonist;
  • O noua perspectiva rezervata ochiului neiertator al publicului analist;
  • Un spatiu unde pasiunea pentru pamant este bine pretuita.

Intr-o prima faza au exista doar 3 specialitati Scaia. Iar gusturile bine echilibrate, parfumurile fructate si florale intens reliefate in fiecare picatura le recomanda la orice ocazie.

Apoi au urmat inca 2 vinuri, obtinute din boabe de struguri usor uscate. Desi cu proprietati mai complexe decat predecesoarele lor si cu o alcoolemie mai ridicata, au mentinut in acelasi spectru virtutile caracteristice.

Despre regiunea viticola Valpolicella

Regiunea Valpolicella, una dintre cele mai bine cotate nu doar in Italia, ci si pe plan mondial, este sinonima cu viticultura.

Pozitionare

Cu cei 240 kmp, este apreciata inca din cele mai vechi timpuri. Numeroasele vai pline de istorie si traditie viticola brazdeaza teritoriul colinar de la poalele Dolomitilor.

Ca arie, se desfasoara de la circa 15 km est de Lacul Garda, pana spre partea sudica a Veronei, fiind delimitata de cursul raului Adige.

Conditii pedoclimatice

Culturile de vita de vie Tenuta Sant’Antonio se intind intre vaile Illane si Mezzane, la o altitudine de 120-320 m fata de nivelul marii. Solurile nisipoase si argiloase, cu o structura compacta, sunt in permanenta rasfatate de brizele provenite de pe Lacul Garda.

Conditiile pedoclimatice favorabile dezvoltarii vitei de vie, completate de o filozofie bazata pe respectarea mediului natural, faciliteaza producerea unor vinuri superioare calitativ. Fara indoiala, aceeasi traditie domneste peste intreaga regiune viticola.

Atractii

Aici, anotimpurile, ambientul si clima nu au suferit schimbari majore de-a lungul vremurilor. Asa se explica, poate, interesul localnicilor spre un sector centrat pe cultura vitei de vie.

Singurele rivale care se ridica la prestigiul podgoriilor sunt plantatiile cu maslini, de asemenea, favorizate de particularitatile terenului si de conditiile climatice.

Bogatia culturala si enologica poate constitui un prilej unic pentru degustarea unor vinuri cu straveche traditie, de o calitate excelenta.

Valpolicella DOC

Denumirea Valpolicella DOC, una dintre cele mai de seama arii viticole din Veneto (include si Verona), dateaza din anul 1968. Specialitatile Valpolicella DOC se bazeaza in principal pe soiurile de struguri Corvina, Molinara si Rondinella.

In loc de Corvina, se poate folosi soiul Corvinone, insa pana la o concentratie maxima de 50 %.

Tipologii:

  • Valpolicella classico;
  • Valpolicella superiore;
  • Valpolicella Ripasso;
  • Valpolicella Ripasso classico;
  • Valpolicella Valpantena;
  • Valpolicella Ripasso Valpantena etc.

Alte vinuri cu o certa rezonanta sunt Amarone si Reciotto. Cu toate ca au in posesie o denumire proprie, deriva tot din soiurile de struguri specifice zonei Valpolicella.

Calatorie printre vinurile toscane – 3 Vinuri rosii ce merita incercate. Tu pe care-l preferi?

Te invitam intr-o calatorie prin Toscana, una dintre cele mai importante zone viticole ale Italiei si ale lumii. Te va ajuta sa descoperi cateva vinuri toscane pe care merita sa le ai in posesie sau cel putin sa le incerci uneori.

Pentru a-ti da seama de minunatia aromelor concentrate in fiecare picatura de vin, pentru a nu avea indoieli cu privire la celebritatatea unor producatori, solutia este una singura.

Trebuie sa deschizi o sticla, sa analizezi lichidul in pahar, sa-i simti aromele si apoi sa gusti, picatura dupa picatura… Abia apoi te poti pronunta in favoarea sau in defavoarea bauturii, evident, daca te ajuta putin si simturile.

Vinuri toscane ce merita incercate

In mod cert, Toscana se identifica deja cu regiunile viticole renumite nu doar la nivel intern, ci si international.

Pentru a te introduce in tematica, merita citate cateva vinuri toscane de exceptie care au cucerit consumatorii din lumea intreaga:

Rocca di Frasinnello Ornello 2014

Vinul Rocca di Frasinnello Ornello 2014 ia nastere dupa o selectie atenta de mai multe soiuri de struguri (Sangiovese, Syrah, Cabernet Sauvignon si Merlot). Este vorba despre un rosu „hotarat”, in masura sa emotioneze prin calitatile sale chiar si la distanta de ani de zile de la momentul recoltarii ciorchinilor.

De culoarea rubinului intens, se face remarcat prin notele balsamice de cafea prajita si fructe rosii, cu un final picant. La gust, se prezinta moale si catifelat, dar in acelasi timp elegant, bogat in arome si plin de forta, cu o excelenta persistenta.

Cand si cum se poate gusta?

Vinul se poate consuma si acum, dar si mai bine, peste vreo 4 ani.

Pentru accentuarea buchetelor, se poate lasa o vreme in beci sau intr-un alt spatiu care corespunde propice.

Inainte de servire, se recomanda aerisirea lui. Lasa-l sa respire in jur de 20 de minute si foloseste un pahar cu deschidere medie.

Castellare di Castellina Chianti Classico 2015

Dintotdeauna unul dintre simbolurile Italiei, Chianti Classico, in particular Castellare di Castellina Chianti Classico 2015, descrie sufletul si caldura unei Toscane autentice. Vorbim despre un vin rosu „bine facut”, ce nu conteneste sa surprinda prin simplitate si caracteristicile specifice, mai ales daca te raportezi la pretul tentant.

Fara sa aiba nevoie de multa introducere, de la primul contact, vei descoperi un rosu rubiniu, care pe masura ce invecheste tinde sa capete nuante de grena. Ca miros, exprima foarte bine notele florale, iar ca gust, o senzatie de perfecta armonie intre continutul de taninuri si aromele fructate.

Cand si cum se poate gusta?

Cu toate ca te poti bucura de minunatia parfumului imediat dupa achizitie, daca mai astepti putin, nu-ti vei regreta alegerea.

Lasa-l sa mai invecheasca, dar numai intr-un spatiu adecvat in privinta conditiilor de depozitare. Deschide-l apoi in anul ce vine.

Vinul poate fi pus in valoare de asocierea cu branzeturi maturate, carne rosie (sunca, fripturi), carne de vanat etc.

Argiano Rosso di Montalcino 2015

Vinul Argiano Rosso di Montalcino 2015, considerat „fratele” mai mic al lui Brunello, exprima cu fidelitate traditia zonei. Cu un „pedigree” nobil se poate spune, rezulta in proportie de 100 % din soiul de struguri Sangiovesse Grosso. Este o varietate atent selectionata, bine adaptata la solul zonei.

Vinul are o corpozitate medie si respecta aceeasi cromatica intensa ca toata colectia de vinuri toscane. Ca miros, rasfata narile cu aromele sale de violete, cirese si fructe rosii. La nivelul papilelor gustative, iese in evidenta prin prospetime, taninuri „blande” si note fructate, toate foarte bine balansate.

Cand si cum se poate gusta?

Avand o longevitate de circa 5-10 ani, perioada ideala pentru degustare include intervalul 2017 – 2022.

Pentru a-i pune in valoare insusirile organoleptice, asociaza-l cu preparate nu foarte „ingaduitoare” din perspectiva aportului caloric.

Indrazneste sa-l combini cu feluri consistente, precum pastele de orice fel, branzeturile, bruschetele sau carnea alba / rosie.

Stiai ca…?

Deschiderea paharului usor mai stramta decat corpul efectiv faciliteaza concentrarea aromelor inspre nari? Astfel, sunt puse mai bine in evidenta si se evita disiparea lor.

Traditia viticola a Toscanei dateaza din vremea etruscilor? Cu peste 2 milenii de istorie, regiunea inca-si mentine pozitia in topul enologiei mondiale.

Nu toate vinurile se imbunatatesc prin invechire? Majoritatea specialitatilor sunt destinate consumului imediat, la o distanta de cel mult 2 ani de la imbuteliere.

Soiurile de struguri Sangiovese stau la baza celor mai importante vinuri toscane? Varietatea adauga emotii si caracter vinurilor chiar cand se foloseste in amestec cu alte soiuri.

De prin lume adunate… Top 4 cele mai renumite regiuni viticole din lume – De unde provin marii producatori?

Vin rosu, alb sau rose? Fiecare bautor are preferinte. Pot fi bune sau (ne)bune, inspirate sau hazardate… La urma urmei, se spune ca gusturile nu se discuta… Insa vom discuta despre cele mai renumite regiuni viticole din lume.

Iti propunem o calatorie imaginara printre tinuturile care continua sa ofere lumii intregi vinuri cu gusturi, arome si buchete extraordinare.

La pas printre 4 dintre cele mai renumite regiuni viticole din lume…

In cautare de specialitati enologice ce merita degustate macar o data-n viata, ne-am oprit asupra catorva podgorii. Si cum nu am inclus vinurile romanesti in ”competitie”…

Care este punctul de plecare al celor mai ”rezonante” licori bahice de pe mapamond?

Intr-o ordine aleatoare, putin de ici, putin de colo, lista include:

  • Bordeaux, Franta;
  • Rioja, Spania;
  • Marlborough, Noua Zeelanda;
  • Toscana, Italia.

Bordeaux, Franta

Incepem cu un clasic, ce nu inceteaza sa surprinda. Este vorba despre Bordeaux, un vin cu acelasi nume precum orasul din partea de sud-vest a Frantei, o autoritate in industria vinului.

Imprejurimile urbei gazduiesc cateva ”colectii” putin spus frumoase, faimoase sau cum mai vrei sa le descrii. Aici, vizitarea unei podgorii te poarta in urma cu vreo 20 de secole, atat cat dureaza traditia sectorului.

Avand ca sursa cele mai vechi domenii viticole ale Terrei, vinurile de Bordeaux raman cele mai rafinate varietati pe care cineva le poate degusta.

Produse in regiunea Noua Aquitania, si-au castigat notorietatea inclusiv pentru tipologiile diversificate, de la cele rosii, pana la cele albe sau rose.

Aparte podgoriile cu adevarat uluitoare, regiunea ocupa o pozitie de seama printre destinatiile in care trebuie sa ajungi barem o data-n viata. Dar fa-o in special in sezonul cald, cand se organizeaza numeroase evenimente si circuite de degustare.

Rioja, Spania

Itinerariul enologic continua cu Rioja, una dintre zonele de exceptie ale Spaniei, al treilea mare producator mondial. Vorbim despre o regiune nord-orientala, pozitionata intre munti si fluviul Ebru.

Vizitatorilor curiosi care ajung prin aceste parti, li se ofera posibilitatea sa descopere un mix de peisaje uluitoare, preparate culinare de exceptie si vinuri cu buchete rafinate.

Si cum lucrurile bune necesita timp pentru maturare… In zona ce adaposteste peste 500 de crame, se produc o parte dintre prestigioasele vinuri spaniole Rioja.

Teritoriul, sinonim cu secole de traditie si cultura, este caminul specialitatilor rosii fructate, obtinute din soiurile de struguri Garnacha si Tempranillo.

Marlborough, Noua Zeelanda

Gandindu-te la Noua Zeelanda, pentru multi doar un punct pe harta lumii, o asociezi mai degraba cu natura salbatica, cu panoramele spectaculare si cultura Maori, descendenti ai polinezienilor, decat cu vinul bun.

Insa daca nu stiai, destinatia insulara ”scaldata” de apele Pacificului, aparte evenimentele sportive si culturale organizate, aparte preparatele culinare exotice, se remarca si prin vinurile sale extraordinare.

Totusi, poate ca primul lucru ce le trece pri minte cunoscatorilor si pasionatilor nu este sa incerce vinuri neozeelandeze. Insa odata ce ajung sa le deguste, vor intelege si aprecia notele interesante ce caracterizeaza tipologiile originare pe taramuri atat de diferite ca teren si climat fata de ”batranul continent”.

Cele mai importante zone de interes pentru producatorii si consumatorii de vinuri raman Marlborough (lider local), cu al sau Sauvignon Blanc si Hawke’s Bay, a doua ca notorietate.

Toscana, Italia

Vom incheia turul printre cele mai renumite regiuni viticole din lume cu patria care a imbogatit istoria umanitatii cu celebritati precum Da Vinci, Dante, Verdi, Rafael, Marco Polo sau mai actualii Sopfia Loren, Ramazotti si Franco Zefirelli.

Italia, pentru ca despre ea este vorba, nu ocupa doar titulatura de cel mai mare producator de vinuri, ci si taramul cu cea mai batrana traditie. In ultimii 3 ani isi mentine pozitia, depasind eterna sa ”rivala”, Franta.

Vinul se produce in aproape toare regiunile, de la nord la sud si de la est la vest. Bautura preferata a lui Bahus a intrat practic in cultura Italiei.

Intr-o calatorie imaginara, nu poti uita de Amarone della Valpolicella, de vinurile piemonteze, cu Barolo la putere sau de cele puglieze, cu Primitivo cap de lista. Dar asta doar pentru ca nominam abia cateva.

Insa dintre toate varietatile se remarca vinurile toscane, devenite poate principalul motiv pentru care turistii isi arata interesul spre aceste meleaguri. Si spunem doar atat: Chianti, unde-si are originile vinul preferat al lui Hannibal Lecter, Montepulciano, Brunello sau Rocca di Frasinello.

Despre cate dintre cele mai renumite regiuni viticole din lume aveai habar? Nu-i asa ca te tenteaza sa strabati la pas sau macar cu gandul cel putin una dintre ele si sa te bucuri de colturi de natura cu adevarat impresionante?

Ce trebuie sa stii despre depozitarea vinurilor? Cum le poti pastra acasa? Care sunt cei mai de temut inamici?

Depozitarea vinurilor in maniera corecta este fundamentala pentru evitarea surprizelor neplacute.

Conservarea vinurilor acasa este sau nu posibila?

Recent ai cumparat o sticla de vin pentru a-ti completa colectia sau pentru o ocazie pe care-o astepti de ceva vreme. Dar pana s-odesfaci, mai ai de asteptat.

Producatorul / vanzatorul ti-a recomandat sa nu consumi bautura imediat, ci s-o mai lasi o vreme la maturat. Stiind ca n-o poti depozita oricum, acest lucru te poate descuraja.

Mare atentie, asadar, la posibilitatile de pastrare.

Cum s-o faci mentinand proprietatile organoleptice initiale? Poti sau nu recurge la spatiile de care dispuiin casa? Poate deveni frigiderul, camara, garajul sau beciul un loc adecvat?

Depozitarea vinurilor in conditii ideale nu este deloc la indemana oricui. O multime de variabile ii pot afecta calitatea:

  • Temperatura;
  • Umiditatea;
  • Variatiile termice;
  • Suprafata spatiului etc.

Daca nu le intrunesti, ti-e ”sortit” sa te multumesti numai cu varietati tinere sau sa bei doar vinuri de masa?

Categoric, NU. Insa cu cateva conditii, anume sa incerci sa creezi un context cat mai apropiat de crama ideala.

Reguli indispensabile de pastrare a vinurilor

Respectand indicatiile urmatoare, inspirandu-te din cele cateva trucuri pe care ti le propunem, te vei putea bucura oricand de vinuri rosii, albe si rose.

  1. Temperatura

Un prim aspect se refera la temperatura ambientala. Cel mai de temut inamic al vinului, indiferent de tipologie, ramane caldura.

Cauta un spatiu racoros. In niciun caz nu va fi in bucatarie, intr-un hol sau undeva in apropierea unei surse de caldura.

In cele mai renumite crame de vinuri din lume termometrele afiseaza in mod constant intre 10 si 18 grade.

Sub pragul celor 10 grade, procesul natural de invechire poate fi ingreunat. In schimb ”excesele” grabesc evolutia vinului, cauzandu-i imbatranirea prematura.

Efecte nefaste pot avea si fluctuatiile termice semnificative. Eventualele oscilatii trebuie sa fie lente si progresive. Saudin nou vinul va da semne de ”suferinta”.

  1. Umiditatea

Urmatorul element pe lista este umiditatea, un paramentru esential in pastrarea elasticitatii dopurilor.

Incearca s-o mentii la un nivel cat mai stabil, in jur de 70 %. Se accepta si intervalul 60 – 80 %. Astfel, vei preveni intarirea dopurilor sau, dimpotriva, evaporarea bauturii.

Un ambient in care persista prea multi vapori de apa poate favoriza:

  • Formarea mucegaiurilor;
  • Deprecierea calitatilor organoleptice;
  • Deteriorarea etichetelor.

Daca, din contra, spatiul este excesiv de uscat, dopurile au tendinta sa se restranga, facilitand evaporarea vinurilor.

  1. Lumina

Vinului nu-i prieste nici lumina. Sensibilitatea creste si mai mult daca imbutelierea se realizeaza in sticle deschide la culoare.

Expunerea la lumina naturala sau la cea artificiala declanseaza procesele de oxidare. Nu degeabaproducatorii de vinuri folosesc mai ales recipiente in tonalitati mai inchise.

Daca nu dispui de un loc ferit (camara, dulap etc.), cel mult cu o lumina difuza, conservarea vinurilor poate avea loc in cutii din lemn sau din carton. In alternativa le poti acoperi.

In caz ca depozitarea se face in beciuri / in alte spatii intunecate, foloseste becuri de potenta slaba (dar nu neoane), cu lumina calda. Vor fi indeajuns pentru citirea etichetelor.

  1. Pozitionarea

Indiferent de destinatia pregatita pentru ”hibernare”, pozitia corecta este la orizontala, nu in picioare, pe rafturi.

Respectand acest sfat dopul ramane in permanenta in contact cu lichidul, fara riscul sa se usuce si sa se restranga.

In plus, se anuleaza bula de aer care se formeaza intre vin si suprafata interna a dopului.

Daca in trecut s-a intamplat ca la degustare sa percepi un gust sau / si miros de dop de pluta, nu da vina pe pozitie. Alterarea proprietatilor cade in seama bacteriilor prezente, ce creeaza un mediu propice aparitiei mucegaiurilor.

  1. Mirosurile

Nu in ultimul rand, retine ca vinurile actioneaza ca un fel de ”sugative” in apropierea mirosurilor puternice.

Sticlele trebuie pastrate nu doar in spatii racoroase, intunecoase, cu o umiditate potrivita, ci si bine aerisite.

Produsele de origine chimica (combustibili lichizi, vopseluri etc.), penetrand grosimea dopurilor,pot contamina continutul sticlelor. In mod similar se intampla si cu alimentele cu mirosuri specifice (branzeturi, mezeluri, peste etc.).

Totodata, pastrarea in locuri bine ventilate, pe langa ca limiteaza captarea mirosurilor straine, combate pericolele de aparitie a mucegaiurilor.

Stiai ca… ?

Temperatura ideala pentru conservarea vinurilor difera de cea de servire? Practic, este vorba despre 2 chestiuni distincte.

Un dop elastic bine umidificat reuseste sa-si indeplineasca mai bine rolul? Permite ”tranzitul” cantitatii optime de oxigen, vinul urmand sa aiba o evolutie ideala.

Actiunea directa a razelor solare asupra unuivin rosu (si nu numai) este desoebit de grava? Totul se explica prin caldura degajata, care conduce la deprecierea rapida a bauturilor.

Unul dintre cele mai comune ”defecte” consta in gustul / mirosul de dop de pluta? Nu se intampla din cauza pozitiei ”rasturnate”, ci a mucegaiurilor care invadeaza suprafata dopului.

Vinuri si mancaruri… Cele mai complicate, dar nu imposibile asocieri

Dintotdeauna, asocierea vinului cu mancarea a dat curs unui lung sir de polemici. Este cum ai deschide Cutia Pandorei de fiecare data cand cauti raspunsul potrivit…

Insa pe langa mixajele ideale in care vinurile si preparatele gastronomice se completeaza si isi accentueaza trasaturile reciproc, mai exista si combinatii ciudate. Nu sunt imposibile, ci doar incalcite si complicate.

Asocierea vinului cu mancarea – Combinatii imposibile?

Se spune ca o masa fara vin este ca o sala de dans fara orchestra. Insa nu mai putin adevarata este si afirmatia ca bautura gresit aleasa are mari sanse sa „saboteze” toata armonia de arome din farfurie.

Publicul modern, interesat sa incerce lucruri noi si combinatii care, la prima vedere arunca in aer orice uniune clasica, a depasit de mult regula care pune pestele si carnea alba doar langa vinuri albe, iar carnea rosie doar langa vinuri rosii.

Nu toate preparatele gastronomice se pot completa cu un pahar de vin de o certa culoare. Si este doar vina proprietatilor organoleptice ce le caracterizeaza.

Facem referire la toate acele alimente care odata consumate vin la pachet cu senzatii mai putin comune. Excesele de amar, de acru sau picant, precum si cele urmate de senzatia de rece sunt destul de greu de tolerat si de echilibrat cu o specialitate enologica.

Nu toata lumea adopta „mariajele” iesite din tipare. Insa cine indrazneste trebuie sa-si asume rezultatele, un fel de „oi negre”, care nu respecta vreo regula:

Ardeiul iute

Cand este in exces, nicio bautura nu-i poate tine piept, nici macar vinurile dulci. Pentru refacerea papilelor gustative si „domolirea” focului este nevoie de apa si paine din belsug.

Curryul

In general, farfuriile picante, cu origini orientale, se pot alatura unor vinuri corpolente si foarte aromatice, precum Chateau de Saint Cosme. Insa doar daca nu se exagereaza cu folosirea condimentelor.

Anghinarele

Desi stau la baza unor preparate super gustoase, prin persistenta lor amara, anghinarele tind sa iasa invingatoare din „lupta” cu vinurile, contrastandu-le aromele si pretiozitatea.

Fructele proaspete

Fructele proaspete, inclusiv in salate, in special daca este vorba despre citrice, au o mare problema, anume aciditatea. Prin urmare, alaturarea cu vinuri devine o alegere pe muchie de cutit.

Muraturile

In aceeasi „oala” stau si conservele de legume in otet. Datorita aciditatii puternice, ingredientul este foarte complicat de combinat, gustul acidulat dominand aproape orice vin.

Inghetata

Desi dulci, au totusi o problema ce impiedica „tratarea” cu un vin de desert. Sunt prea reci, temperatura intensificand sensibilitatea receptorilor de pe limba. Asa se explica de ce vinurile baute dupa inghetata apar prea agresive pentru a se vorbi despre un posibil echilibru.

Asocierea vinului cu mancarea – Combinatii dificil de tolerat, dar nu irealizabile

Mixaje perfecte intre vinuri si mancare nu exista. Sunt prea multe variabile la mijloc si niciun vin nu reuseste sa impace toate gusturile. Insa pentru unele combinatii se poate gasi o cale de mijloc:

Vinuri si picanterii

Daca in farfurie se odihnesc triumfatoare condimente si mancaruri picante, alegerea vinului poate deveni o misiune aproape imposibilia. Acestea au repercusiuni importante asupra retetei si o pot marca cu gusturi greu de „mascat” (amarui in cazul oreganului, intepator in cazul ghimbirului, persistent in vazul piperului).

In general, este vorba despre perceptii gustative aspre, care lasa in gura o certa agresivitate. Aciditatea si alcoolul vor reusi doar sa amplifice senzatiile de picant. „Imblanzirea” efectului este posibila insa cu vinuri delicate, precum Primitivo, Riesling si Gewurztraminer.

Vinuri si alimente amare

Tendintele amarui isi fac simtita prezenta in retetele pe baza de vegetale in care predomina principiile amarui, precum spanacul, anghinarele sau cicoarea rosie (radicchio). Dar nu sunt excluse nici cand preparatele se completeaza cu ierburi aromatice sau trec prin proceduri speciale. De exemplu, daca se gatesc pe gratar.

Daca risti cu vinuri taninoase, te poti astepta la gusturi derivate din cele metalice. In schimb, pentru a pune in valoare reteta culinara, este indicat sa pariezi pe vinuri albe si spumante. Cu tente blande, „sarace” in taninuri, reusesc sa sustina de minune „duritatea” preparatelor.

Vinuri si citrice

Asocierea vinului cu mancarea nu este mai putin complicata nici cand in farfurie se regasesc citrice (lamai, grepfrut, etc.), muraturi sau otet. Cand acreala caracterizeaza un preparat sau un platou, mixajele devin greu de potrivit. Tendinta acida este data de prezenta acizilor alimentari (acid citric, acetic).

In bucatarie, notele acide pot fi atenuate doar cu gusturi cel putin la fel de dulci ca intensitate, capabile sa domoleasca aciditatea fructelor si mancarii. Si chiar daca paleta cu vinuri recomandate nu este foarte ampla, poti incerca o varietate dulce. La urma urmei, potrivirea ideala este si o chestiune de gusturi personale.

Vinuri pentru Ziua Indragostitilor – O posibila declaratie de iubire

 

Esti in cautare de vinuri pentru Ziua Indragostitilor? De aceasta data simti ca va fi momentul tau norocos? Ca iti vei da gata alesul / aleasa inimii?

Cine are motive sa celebreze dragostea, un nou inceput sau o relatie deja consolidata, se poate pregati pentru a o face cu fast, cu propuneri sofisticate sau in maniera simpla, prin cadouri din sfera traditionalului, deosebit de pretuite.

In functie de „plusurile” pe care vrei sa le evidentiezi, poti incepe cu un vin din propria colectie (corect ales) sau cu unul proaspat achizitionat. Si tot cu acest prilej, iti poti dovedi abilitatile culinare si talentul de cunoscator, facand asocierile potrivite intre preparate si vinuri.

Si pentru a ramane pe subiect…

Vinuri pentru Ziua Indragostitilor cu care nu vei da gres

Daca aceasta-ti este dorinta, mai ai timp sa-ti impresionezi partenerul / partenera cu alegerea unui cadou inspirat, pe placul sau. De ce nu, si pe placul tau… Doar si TU contezi in „ansamblu”.

Este totusi Ziua Indragostitilor. Poate fi ziua voastra, imortalizata prin amintiri speciale, in compania unei bauturi „adevarate”.

Se apropie… Si inca in dublu exemplar… In versiunea „de imprumut” si in cea „izvorata” pe batranele meleaguri mioritice… ca vinurile romanesti, zisa si Dragobete.

Pentru a nu da gres cu propuneri prea greu de gestionat, pentru a nu crea o evidenta nota discordanta intre preferintele tale si ale sale, te poti inspira din sfaturile noastre.

Dintotdeauna, vinul, indiferent de culoare, a fost considerat partener fidel, cu un rol exceptional in jocul seductiei. Priveste-l ca pe un confident sau ca pe coechipierul ce nu te lasa la greu.

Vinul provoaca si tachineaza. Iti zambeste si creeaza contexte. Poate fi senzual sau trezi ganduri imorale, mangaia si totodata corupe. Poate starni stari de maxima placere, dar si senzatii confuze, despre existenta carora nici nu stiai.

Diferenta o fac tipologiile si cantitatile servite. Despre cat vin se toarna in pahar ti-am mai vorbit, nu insa si despre vinuri pentru Ziua Indragostitilor:

Pinot Noir, pentru un act de seductie cu inclinatii romantice

Pariaza pe eleganta si finetea unui Pinot Noir, din fata caruia oricui ii este greu sa se sustraga. La nivel aromatic, descrie unul dintre cele mai sofisticate vinuri aflate in circulatie.

Buchetul delicat si foarte parfumat, cu note fructate, este omniprezent, gata sa invadeze simturile cu o pregnanta inconfundabila. Rand pe rand, inghititura dupa inghititura, prin culoare, miros si apoi prin gust, reuseste sa exploateze intreaga paleta senzoriala.

Un vin al unui producator consacrat, pentru o poveste reusita

Povestioarele functioneaza aproape in orice context, insa atata timp cat sunt la subiect, bine argumentate si interesante prin informatiile pe care le pun la dispozitia „audientei”.

Alege un nume. Poate fi un producator sau o regiune viticola cu o istorie vibranta in spate. Depinde in ce masura gasesti o corespondenta justificata intre tipul de vin si sticla propriu-zisa. Cu putina sarguinta, se poate infiripa o adevarata poveste de iubire cu VOI protagonisti.

Un vin spumant ori o sampanie, pentru a merge la sigur

Cu un vin spumant sau o sampanie, ai cele mai mari sanse sa-ti atingi obiectivele. Desigur, evita marcile de supermarket, consumabile ce-i drept, insa nu intr-o asemenea ocazie ce se doreste speciala (pentru ca este speciala).

Arunca o privire printre specialitatile categoriei. Daca stii sigur ca jumatatea ta adora spumantele, incurajeaza-i erotismul printr-un Prosecco, langa un platou cu stridii. Inca din vremurile Afroditei, specia de moluste a fost considerata printre cele mai afrodisiace alimente.

Nu doar vinuri pentru Ziua Indragostitilor… O privire de ansamblu asupra momentului…

Tema momentului poate arata asa: cadouri pentru Valentine’s Day.

Intr-adevar, cu magazinul de vinuri, ne incadram in categorie.

Dar n-o gasesti putin prea generalista? Pare ca-i lipseste rasunetul…

La o prima si ultima impresie, „vinuri pentru Ziua Indragostitilor” exprima mai multa profunzime. Esti de acord ca suna mai poetic, in asentimentul prilejului?

Sansele s-o „nimeresti” sunt de aproape 100 %. Dar nu ca „nuca-n perete”, nu ca in alte ocazii in care EL / EA s-a volatilizat (sau aproape)…

Reusitele se justifica prin organizarea unei cine romantice… Cunosti scenariul… Lumina difuza, lumanare in centrul mesei, intre pahare…

  • Nu te mai grabi sa faci o rezervare la restaurant. De regula, in 14 februarie, localurile sunt „sufocate” de „avalansa” de lume dornica sa-si faca publice sentimentele, de lume care poate prezinta carente in comportament.
  • Abtine-te sa te mai napustesti spre locuri in care tensiunea se revarsa in cascade incepand cu bucatarii (acestia fac eforturi nebanuite sa se ridice la inaltimea asteptarilor) si terminand cu ultima picatura de vin devorat in graba.
  • Organizeaza totul in privat, la tine-acasa. Sau inchiriaza o camera la hotel. Merita sa faci cateva sacrificii. Iar „cireasa de pe tort” va fi un vin bun… Sau nu, unul extraordinar de bun, „dupa chipul si asemanarea” sa.

Probabilitatile mari ca de asta data s-o nimeresti se explica si pentru ca ti-ai facut temele din timp…

  • Ti-ai ascutit instictele, ai inceput sa intuiesti bine preferintele sale…
  • La fel ca parfumurile, nici vinurile nu au toate aceeasi „amprenta”.
  • Nu oricui i se potriveste orice… Chestiune de gusturi, se poate spune…

Recomandari… ca de final…

Totusi, sa fim realisti… Si totodata sinceri… Nu toata lumea se da in vant dupa sarbatorile adoptate de la altii, precum Valentine’s Day. Posibil ca nici dupa varianta autohtona…

Insa recunoaste! Macar una dintre ele poate deveni un pretext de apropiere.

La urma urmei, in fiecare dintre noi, chiar si printre cei care se definesc „de neclintit”, „zace” o farama de romantism autentic, sincer, exprimat prin cele mai pure emotii si de ce nu, gesturi.

Cucereste-ti, asadar, jumatatea cu o sticla de vin rosu, alb sau rose! Ar putea deveni cea mai frumoasa si curata declaratie de iubire…