RP: 96
JS: 95
JS: 98
Castellare di Castellina - I Sodi di San Niccolo' 2013

Castellare di Castellina - I Sodi di San Niccolo' 2013

Cumparand acest produs acumulezi 280 puncte fidelitate.
96 Robert Parker
95 James Suckling
98 Doctor Wine
280,00 lei

Cod produs: VB01211

Disponibilitate: Stoc limitat.

Detalii

Numar sticle 27 733
Producator Castellare di Castellina
Tara Italia
Regiune viticola Toscana
An 2013
Tip vin Sec
Soi struguri Malvasia Nera Sangiovese
Cupaj 85% Sangiovese, 15% Malvasia Nera
Alcool 13.50%
Temperatura servire 20°C

Descriere

Miros: Cirese coapte, fructe negre de padure, tutun dulce si lemn dulce, cu note de vanilie, piele si cedru.

Gust: La fel de sofisticat ca si buchetul, bogat si elegant, cu corp plin, structura extraordinara, tanini fermi dar fini; ca la toate vinurile mari, aromele individuale se disting cu claritate.

Vin produs de Castellare di Castellina - Chianti, Toscana din soiurile 85% Sangioveto, 15% Malvasia Nera - struguri 100% organici.

Recomandari gastronomice: salamuri si carnuri picante, purcel de lapte, Boeuf Bourguignon, branzeturi aromatizate - in special, Pecorino toscano si Parmigiano

Maturitate anticipata: 2018-2035

Fermentat in cuve de inox si maturat timp de 15-30 luni in butoaie de stejar frantuzesc de 225 l, 50% noi, 50% la a doua folosire. Invechit la sticla 12 luni. Nefiltrat!

I Sodi di S. Niccolo este primul vin italian inclus vreodata in Top 100 al Wine Spectator. Acest lucru se intampla in 1988, iar vinul era din 1985. Performanta a fost reeditata in 1989, cu editia 1985. Rasplatit in mod repetat cu Tre Bicchieri-Gamberro Rosso, Cinque Grappoli-Bidenda si punctaje foarte bune acordate de cei mai influenti critici internationali, I Sodi este unul dintre extrem de rarele Supertoscane facute din soiuri locale - Sangioveto si Malvasia Nera. Viile de Sangioveto de la Castellare sunt rodul colaborarii universitatilor din Milano si Florenta cu Institutul San Michele all"Adige soldat cu obtinerea celor mai bune clone de Sangiovese.

I Sodi di San Niccolo' a fost rasplatit de 10 ori consecutiv cu Tre Bicchieri (Trei Pahare), calificativul maxim al Gamberro Rosso, cea mai importanta publicatie italiana de specialitate. La randul lui, Robert Parker, i-a acordat de 19 ori punctaje mai mari de 94.

I Sodi este capodopera domeniului Castellare. In 1984 era deja inclus intre primele 10 vinuri rosii din Italia, iar, in 1988, editia din 1985 ocupa locul 4 in Top 100 al Wine Spectator. De atunci, a fost constant rasplatit cu cele mai mari onoruri din Italia si strainatate. Este facut in cuve mici si maturat in baricuri de stejar frantuzesc din Masivul Central, care se folosesc pentru a matura toate marile vinuri ale lumii. Mandria domeniului, I Sodi demonstreaza splendoarea unei combinatii rare: Sangioveto si Malvasia Nera.

"I Sodi" inseamna "pamant greu de lucrat", iar "San Niccolo" este numele unei biserici de pe domeniul Castellare - adica, un vin facut cu multa truda si respect fata de istoria straveche a locului.

Vinul se produce numai in anii buni, intr-o cantitate de aproximativ 20 000 sticle. Nu e de mirare ca alocatiile sunt mici, iar stocurile se termina rapid.