RP: 92+
JS: 95
Muga - Reserva Seleccion Especial 2012

Muga - Reserva Seleccion Especial 2012

Cumparand acest produs acumulezi 155 puncte fidelitate.
92+ Robert Parker
95 James Suckling
155,00 lei

Cod produs: VB01273

Disponibilitate: In stoc.

Detalii

Numar sticle 170 000
Producator Muga
Tara Spania
Regiune viticola Rioja
An 2012
Tip vin Sec
Soi struguri Garnacha Graciano Mazuelo Tempranillo
Cupaj 70% Tempranillo, 20% Garnacha, 7% Mazuelo, 3% Graciano
Alcool 14.00%
Temperatura servire 18°C

Descriere

95 puncte James Suckling: "Vinul rosu cel mai gandit pentru mancare al celor de la Muga. Maturat in baric timp mai indelungat decat celelalte editii, e usor marcat de de aromele de toast, dar fructul vioi e suficient de pur pentru a evidientia tipicitatea Riojei. Pe palat, corpul este mediu, cu tanini granulati care vor beneficia de imbatranirea la sticla, asigurandu-i vinului o viata lunga. Aciditate foarte buna si echilibru fin. Perfect pentru mancare. Un vin mare."

92+ puncte Robert Parker: "Am avut sansa de a degusta concomitent doua editii ale acestei "selectii speciale", cea mai tanara fiind cea din 2012. Ea provine dintr-un an secetos si cald, iar lipsa copertinelor de protectie a dus la obtinerea unui vin mult mai proaspat decat se anticipase. Vinul este intotdeauna facut din struguri Tempranillo, Garnacha, Graciano si Mazuelo proveniti din terase si vite mai vechi, fiind fermentat in cuve de stejar si maturat in baricuri noi, dupa care este trecut in baricuri uzate, neutre. Recolta a fost mica, dar recoltarea s-a facut tarziu (Muga isi are viile in zone mai reci). Datorita ploilor de la sfarsitul perioadei de recoltare, Muga nu a mai produs Torre Muga si Prado Enea, iar din Seleccion Especial s-a produs o cantitate mai mica. Vinul are o maturitate perfecta, arome de condimente si lemne nobile. Pe palatin, este rafinat si elegant, cu tanini moi si prospetime frumoasa. In contextul dat, vinul este foarte bun. 120 000 de sticle produse.

Responsabilitatea pentru vinurile albe si roze ii revine acum lui Isaac Muga, in timp ce fratele lui Jorge face toate rosiile. Am gustat toate albele si rozeurile disponibile, ca sa vad ce se intampla. A aparut un nou roze de top, Flor de Muga, si continua sa lucreze la un nou vin alb, facut majoritar din Viura, Garnacha Blanca si Maturana Blanca, care va iesi, probabil, pe piata in 2018. A fost o degustare lunga si ralaxata, in care au adus si cateva editii mai vechi atunci cand am discutat despre asemanarile dintre diferiti ani, asa ca pot sa va dau cateva opinii despre evolutia unor vinuri mai vechi. O teama comuna in regiune (si intr-o mare parte a Spaniei) este legata de lipsa productiei din 2017. Cand am vorbit despre asta cu familia Muga, mi-au spus ca ei au pierdut cam 60% din struguri din cauza gerului din 2017. In ceea ce priveste vinurile rosii, Prado Enea 2010 s-ar prea putea sa fie una dintre cele mai reusite editii ale acestui vin clasic, cu potential mare de invechire. Odata cu editia 2015, revine in scena Aro, vinul facut majoritar din Graciano; nu mai fusese produs din 2010. Doua vinuri pe care sa le cumparati si sa le ascundeti in pivnita...", Luis Gutierrez

95 Puncte James Suckling: "Nas complex de capsuni uscati, cu nuante de ardezie si trufe albe. Adieri de cedru spaniol. Corp plin, tanini suculenti si o minunata aciditate care conduce spre sfarsitul lung, cremos si pamantos. Un vin mare care face o demonstratie de structura si complexitate. Beti-l sau pastrati-l."

93 Puncte Wine Spectator: "Un vin rosu cu o coloana vertebrala ferma si textura consistenta. Arome armonioase de prune, mure, lemn dulce, cacao si espresso. Concentrat, dar suplu. Beti-l acum sau pana in 2026.

92 puncte - Robert Parker: "Reserva Seleccion Especial 2011 vine dintr-un an mai cald si mai sec decat de obicei (inclusiv anul anterior). A fost fermentat cu drojdii indigene, in cuve mici. Fiecare soi a fost fermentat si maturat separat - in primul an, in stejar nou, iar in al doilea, in butoaie refolosite. 2011 a fost o recolta puternica pentru acest cuvee in care se simt bine aromele de toast. Vinurile din ani calzi au nevoie de o maturare mai lunga la sticla pemtru a integra stejarul, dar aici el este absorbit si, de fapt, evolutia acestui vin in sticla este foarte buna. Chiar daca, dupa miros, ar trebui sa mai stea, gustul este foarte echilibrat, cu tanini remarcabil de copti pentru un an atat de cald, in care, uneori, taninii sunt duri. Nu e cazul aici, caci vinul este elegant si echilibrat. Un cuvee de nadejde, cu o buna constanta de-a lungul anilor. Au fost produse 170 000 sticle."

93+ Puncte Parker "Vinul rosu cel mai gandit pentru mancare al celor de la Muga. Maturat in baric timp mai indelungat decat celelalte editii, e usor marcat de de aromele de toast, dar fructul vioi e suficient de pur pentru a evidientia tipicitatea Riojei. Pe palat, corpul este mediu, cu tanini granulati care vor beneficia de imbatranirea la sticla, asigurandu-i vinului o viata lunga. Aciditate foarte buna si echilibru fin. Perfect pentru mancare. Un vin mare."

95 Puncte Wine Spectator: "Puternic, dar armonios, acest vin rosu bogat exhiba arome de cirese negre, lemn dulce, ierburi proaspete, fum si minerale, care se imbina perfect cu taninii fermi, bine integrati. Sfarsit lung si picant."

Miros: Fructe rosii de padure si prune coapte, cu note de menta si lemn dulce insotite de adieri de piper, cuisoare si vanilie.

Gust: Foarte placut si armonios, dulceag, cu arome de produse de patiserie, tutun si vanilie perfect integrate si tanini moi, nobili.

Vin produs de Muga - Rioja, Spania din soiurile 70% Tempranillo, 20% Garnacha, 7% Mazuelo, 3% Graciano.

Fermentat in cuve de stejar, cu drojdii indigene. Maturat 26 luni in baricuri special selectionate din productia proprie. Imbatranit 12 luni la sticla.

Recomandari gastronomice: tapas, carne rosie, vanat, pui cu sos de rosii, tocana de miel, preparate cu sosuri de rosii, ciuperci, piper

Perioada optima de consum: 2017-2026

Recomand─âri gastronomice: tapas, carne ro╚Öie, v├ąnat, pui cu sos de ro╚Öii, tocana de miel, preparate cu sosuri de ro╚Öii, ciuperci, piper