Vinuri - Vinuri Romania - Vinuri Italia - Vinuri Noua Zeelanda - Marlborough

Pozitie
Sorteaza crescator

24 pe pagina

1 Produs(e)

Pozitie
Sorteaza crescator

24 pe pagina

1 Produs(e)

Noua Zeelanda... Regiune viticola importanta pe mapamond sau doar scena de film? Cu totii o cunoastem mai ales prin viziunea trilogiei ”The Lord of the Rings”, in mod cert una dintre cele mai celebre pelicule cinematografice.

Ascensiunea acestei tari mai degraba anonime pe scena marilor producatori de vinuri mondiali este relativ recenta. Comparativ cu alte zone viticole de pe mapamond, Noua Zeelanda are radacini enologice timpurii, ce dateaza abia de prin anii 1800.

Aici, traditia se lanseaza pe la inceputul secolului al XIX-lea, cand cei dintai imigranti din Italia, Germania si Grecia au adus cu ei primii butasi de vita de vie. Nu degeaba se spune ca podgoriile intre care se da practic lupta pentru suprematie, au ”parinti” europeni.

Un teritoriu aflat in cealalta emisfera, la distantanta de majoritatea consumatorilor, nu a tintit niciodata spre fabricarea vinurilor in masa. Raportat la versiunile locale, ar fi fost mult prea scumpe pentru ceea ce ar fi oferit in schimb.

Dar nu a reprezentat nicicand un impediment pentru producatorii interesati sa patrunda si sa se dezvolte pe aceasta piata. Drept urmare, inca de la inceput, producatorii neozeelandezi s-au concentrat mai degraba pe aspectul calitativ, nu cantitativ.

Cu aceeasi strategie continua si azi, cand prefera sa evite segmentul economic, sa devina mai selectivi si sa se profileze indeosebi spre segmentul premium.

Succesul remarcabil de care se bucura viticultura si in special vinurile neozeelandeze se datoreaza soiurilor albe (in special Sauvignon). Insa cu toate ca insulele au devenit celebre pentru strugurii albi, din peisaj nu lipsesc nici varietatile rosii.

Un alt soi preferat de terenurile neozeelandeze este reprezentat de Merlot. De asemeni, vorbim despre o varietate cu ”sange regal” si cu radacini frantuzesti. Insa de asta data se pozitioneaza printre specialitatile rosii.


Marlborough, o zona colinara, pozitionata la sud de Wellington, in insula meridionala, este cea mai importanta regiune viticola din Noua Zeelanda. De aici pleaca circa 3 sferturi din productia locala. Potrivit expertilor neozeelandezi, strabatand lumea in lung si-n lat, nu vei gasi o alta licoare bahica similara.

Echilibrul dat de aromele imbietoare, de intensitatea si de puritatea gusturilor implicate in conturarea buchetelor, de notele fructate si de aciditatea bine temperata, este pur si simplu minunat. Sunt insusiri perfect puse in valoare de catre un nume de seama precum Sileni Estates si al sau Sauvignon Blanc.